Kritiek op fast pass Walibi: ‘Enkel de boekhouder wordt hier beter van’
Foto: BELGA

Sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Van Malderen is verontwaardigd over de Speedy Pass die het pretpark Walibi invoert.

Met die pas van 35 euro bovenop de toegangsprijs mogen bezoekers de wachtrijen voorbijlopen. "Behalve de boekhouder wordt hier niemand beter van", zegt Van Malderen.

"De illusie wekken dat je wat meer mag als je ouders wat meer betalen, speelt vroeg of laat in je nadeel. Dan zal je zelf moeten wachten. Want er zal altijd iemand zijn die nog meer wil betalen voor een bepaalde dienst", zegt Van Malderen. "Dit is dus een lose-lose-situatie. Enkel de boekhouder van Walibi wordt hier beter van."

De politiek kan hier weinig tegen doen, zegt de sp.a'er. "Bedrijven zouden zelf moeten beseffen dat er in wat ze doen ook een ethische component zit. Gelukkig weten heel veel bedrijven dat."

'Samenleving van twee snelheden'

Staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard (PS) is naar eigen zeggen “geschokt” door de prijzenpolitiek van het pretpark Walibi, en vraagt het pretpark om zijn prijzenpolitiek te herzien.  “Dit systeem draagt duidelijk bij tot een samenleving van twee snelheden, waar de rijken voordelen kunnen afkopen tegenover de rest van de samenleving.” 

Ook pedagogen kritisch

Ook verschillende pedagogen reageerden al kritisch op de invoering van de fast pass. 'Hoe leg je in godsnaam aan je kind uit dat het in een ellenlagne rij moet staan, terwijl andere kinderen vrolijk voorsteken?', zegt pedagoge Marijke Bisschop in De Standaard van maandagochtend.. 

Pedagoog Pedro De Bruyckere wijst er in Het Nieuwsblad dan weer op dat we in het onderwijs de verschillen proberen weg te werken, maar dat die in het dagelijkse leven net uitvergroot worden.

Niet discriminerend

Het idee is volgens de letter van de wet nochtans niet discriminerend. Volgens Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen zou dat alleen het geval zijn als de voorrang bestond voor iemand die meer dan een bepaald bedrag verdient.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig