Obama verdedigt spionageprogramma
Barack Obama Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag het controversiële spionageprogramma van zijn regering verdedigd.

Hij zei dat het structureel aftappen van informatie van miljoenen burgers door de veiligheidsdiensten groen licht gekregen had van de regering. Hij benadrukte echter dat “geen enkel telefoongesprek wordt afgeluisterd”.

Het was de eerste keer dat Obama over de affaire sprak.

Kranten meldden deze week dat veiligheidsdiensten als de FBI en NSA op grote schaal het internet in de gaten houden en onlineverkeer van burgers op de voet volgen. Daarnaast zou Verizon Business Network services, één van de grootste telecomproviders in de VS, van de Amerikaanse overheid opdracht gekregen hebben telefoongegevens van miljoenen klanten door te spelen aan de NSA.

Obama probeerde zijn landgenoten te sussen: “Niemand luistert jullie telefoongesprekken af. Daar dient dit programma niet voor”, zo zei hij op een persconferentie in San José, Californië. “De veiligheidsdiensten bekijken de telefoonnummers en de duur van de gesprekken, niet de naam van de bellers. Maar terwijl ze de gegevens analyseren, kunnen ze pistes ontdekken die leiden naar mensen die te maken kunnen hebben met terrorisme”.

“Als iemand binnen de regering verder wil gaan”, aldus nog Obama, “dan moet hij naar een federale rechter trekken”.