Het feit dat de regering Obama naast de eigen burgers ook de rest van de wereld in de gaten houdt, is bij de krant New York Times duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

De krant bevindt zich politiek in hetzelfde kamp als de Amerikaanse president Barack Obama, maar is vandaag in een commentaarstuk ongemeen scherp. De krant vindt het ongehoord dat de Amerikaanse overheid onder het mom van staatsveiligheid Amerikanen en niet-Amerikanen volgt in bijna alles wat ze doen.

De krant herinnert er aan dat Obama in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 de zittende Amerikaanse president George W. Bush hetzelfde verweet als wat hij nu doet. Bush zei toen ook verschillende keren dat hij moest kiezen tussen het respecteren van privacy en de nationale veiligheid.

‘Obama bewijst het cliché dat de president alle macht gebruikt die hij krijgt, en die macht zeer waarschijnlijk ook misbruikt,’ besluit de krant.

Overigens werd een zinnetje in het commentaar na publicatie nog aangepast. ‘The administration has now lost all credibility’, stond er in een eerste versie. Later werd die zin aangevuld met de woorden ‘on this issue’.

Het persagentschap AP stelt dat Obama de lijn van zijn voorganger doortrekt: er worden drones ingezet, Guantanamo is nog altijd open en de overheid volg stiekem miljoenen Amerikanen.

The Huffington Post postte een bewerkte foto op hun homepage van de voormalige president George W. Bush en president Barack Obama met het bovenschrift ‘George W. Obama’.