Belgacom: ‘Uitrol 4G in Brussel kan tot 18 maanden duren’
Geert Standaert (Belgacom). Foto: BELGA

“12 tot 18 maanden” zou het volgens Belgacom duren om een 4G-netwerk in de hoofdstad te installeren, al is dat momenteel nog zeer hypothetisch. Door de strenge stralingsnormen in de hoofdstad kunnen operatoren geen mobiel internet van de nieuwste, en dus snelste, generatie aanbieden.

Telecombedrijf Belgacom lichtte donderdag de plannen voor mobiel internet (3G+ en 4G) via het Proximusnetwerk toe in het controlecentrum van het netwerk in hartje Brussel. Waar het bedrijf eind vorig jaar 4G lanceerde in verschillende steden zoals Antwerpen en Gent, blijft het hoofdstedelijk gewest verstoken van de nieuwste generatie mobiel internet. Het bedrijf klopt zichzelf evenwel op de borst dat nu reeds 35 procent van de bevolking toegang heeft tot de snelle technologie. ‘Ook de Noordrand van Brussel heeft overigens dekking.’

In Brussel zelf staat de stralingsnorm van 3 volt per meter 4G echter in de weg, en het dossier lijkt ook muurvast te zitten. Volgens Geert Standaert, vicepresident bij Belgacom verantwoordelijk voor het netwerk en de infrastructuur, is de ontwikkeling van 4G momenteel zeer belangrijk bij operatoren in het buitenland. ‘Voor ons is dit geen houdbare situatie. De hoofdstad van Europa zal 4G hebben. Maar wanneer?’. Standaert wees er ook op dat in sommige delen van Brussel de kwaliteit voor ‘voice’ - gewoon mobiel bellen - erop achteruit gaat.

Nieuwe licenties in november

Telecomregulator BIPT kondigde woensdag aan dat nieuwe 4G-licenties, op de 800 MHz-band die een groter bereik heeft, in november geveild zullen worden. Standaert verwees, gevraagd naar mogelijke interesse, naar de ‘return on investment’ die belangrijk is. Ook maakt het geval Brussel de business case moeilijker. ‘We gaan verplicht worden onze investeringen te optimaliseren. Het zijn enorme bedragen. We gaan het bestuderen.’ Belgacom gebruikt nu de 1800 MHz-band voor 4G.

4G is belangrijk voor het bedrijf omdat mobiel surfen volgens Standaert momenteel op een kantelpunt staat. In het eerste kwartaal verdubbelde het dataverkeer bij Belgacom tegenover 2012, over heel 2013 wordt een groei met factor 2,5 verwacht. In de toekomst zou bijvoorbeeld mobiele video veel aan belang winnen. Vijfendertig procent van de toestellen is nog 2G, de gewone gsm, maar in de Belgacomwinkels is meer dan 65 procent van de verkoop smartphones. Met een gemiddeld verbruik van 200 MB per maand per gebruiker betekent mobiel internet momenteel vooral nog surfen.