‘Obesitas tijdens en na zwangerschap belangrijk gezondheidsprobleem’

Bijna één vrouw op de drie in Vlaanderen kampt bij de aanvang van zwangerschap met overgewicht. In 10,7 procent van de gevallen is er zelfs sprake van zwaarlijvigheid (obesitas). Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de Dienst Gynaecologie en Verloskunde van het UZ Leuven. De conclusies staan in het doctoraat dat Annick Bogaerts vrijdag in Leuven verdedigt.

Volgens de onderzoekers is obesitas voor, tijdens en na de zwangerschap een belangrijk en toenemend gezondheidsprobleem. Zo bepaalt het gewicht dat vrouwen behouden na de bevalling mee het risico op hoge bloeddruk, diabetes, keizersnede en het krijgen van een zware baby bij een volgende zwangerschap. ‘Jonge vrouwen die aan kinderen denken starten hun zwangerschap dus beter met een gezond gewicht’, aldus de onderzoekers.

Alleenstaande vrouwen, vrouwen met kinderen, allochtone vrouwen en vrouwen met een lagere opleiding lopen het meest risico op obesitas en een overdreven toename van het gewicht tijdens de zwangerschap.

Meer dan de helft van de vrouwen met overgewicht of obesitas komt tijdens de zwangerschap meer bij dan aanbevolen. In Limburg en Vlaams-Brabant is de gewichtstoename tijdens de zwangerschap gemiddeld het hoogst. Obese vrouwen vertonen ook meer angstgevoelens tijdens de zwangerschap.