Amerikaanse geheime dienst verzamelt telefoongegevens van miljoenen burgers
Foto: AP
Telecomprovider Verizon heeft van de Amerikaanse overheid opdracht gekregen de telefoongegevens van klanten op grote schaal door te spelen aan één van de Amerikaanse inlichtingendiensten, het National Security Agency (NSA). Dat blijkt uit een document dat de Britse krant The Guardian kon inkijken.

In april is het telecombedrijf via een ultrageheim bevel van het Foreign Surveillance Cour gedwongen de telefoondata van miljoenen klanten op dagelijkse basis door te spelen aan de geheime Amerikaanse dienst. De periode loopt af op 19 juli.

Verizon Business Network services, een van de grootste Amerikaanse telecomproviders, moet onder meer de telefoonnummers van de beller en de gebelde overdragen, net als de duur en locatie van het gesprek, zowel binnen de Verenigde Staten als vanuit de VS naar andere landen.

Spionage

Het geeft de NSA carte blanche om honderden miljoenen telefoongebruikers te bespioneren en toont aan op welke schaal de Amerikaanse overheid onder president Barack Obama haar burgers in de gaten houdt, bloklettert de krant.

Volgens The Guardian is het extreem ongebruikelijk dat er zo veel gegevens van willekeurige burgers worden doorgespeeld. Normaal gesproken zijn zulke gerechtelijke bevelen gericht op gegevens van een of meerdere personen, die er bijvoorbeeld van worden verdacht actief te zijn voor een terroristische organisatie of een buitenlandse inlichtingendienst.

Geen commentaar

Alle betrokken partijen - Het Witte Huis, het ministerie van Justitie, de NSA en provider Verizon - weigerden commentaar.

De Britse krant verwacht dat de onthulling van het gerechtelijk bevel opnieuw leidt tot discussies over de vraag hoe ver de Amerikaanse regering mag gaan bij haar spionageactiviteiten.

Eerder was al naar buiten gekomen dat de regering van George W. Bush ook op grote schaal telefoongegevens van burgers verzamelde, maar dit is de eerste keer dat blijkt dat Obama de praktijk van zijn voorganger doorzet.

Vorige maand ontstond nog commotie nadat bleek dat de Amerikaanse overheid in het geheim telefoongegevens van journalisten van het persbureau AP had verzameld.