IJdeltuiten smeren best dagelijks zonnecrème

Het gros van de bevolking smeert enkel zonnecrème wanneer we van plan zijn om lange(re) periodes in de zon te vertoeven, maar eigenlijk kunnen we zonneproducten het hele jaar door blijven gebruiken. Sterke vermoedens dat zonnecrème ook huidveroudering tegengaat, worden nu nogmaals bevestigd door nieuw Australisch onderzoek.

In Australië, het land waar de zon altijd lijkt te schijnen, heeft de bevolking drie keer meer kans om huidkanker te ontwikkelen dan elders op de wereld. Alsof dat nog niet genoeg reden zou zijn om te blijven smeren, heeft recent onderzoek de Australiërs nog op een extra troef gewezen: zonneproducten beschermen niet alleen tegen verbranding (en dus tegen huidkanker), maar gaan ook symptonen van huidveroudering tegen, zoals rimpels, vlekjes en verlies van elasticiteit.

Verrassend? Niet echt, want zowel dokters als verkooppraatjes roepen al jaren dat de zon de grote boosdoener is van huidveroudering en raden ons steeds aan om de huid elke dag te beschermen tegen schadelijke UVA-stralen, of er nu volop zon te zien is of niet. Grootschalig onderzoek bij 900 Australiërs voor een verloop van vier jaar levert nu echter ook genoeg bewijzen om die stelling te staven.

Consequent smeren voor een jongere huid

Een aantal van de deelnemers werd gevraagd om dagelijks zonnecrème te gebruiken met het strikte bevel het goedje opnieuw aanbrengen na een aantal uren buitenshuis, na het zwemmen of na een intensieve activiteit waarbij gezweet werd. De rest van de deelnemers werden geen aanwijzingen gegeven inzake het gebruik van zonnecrème, maar het werd hen ook niet afgeraden.

Met een techniek om minieme verschillen waar te nemen bij de huidstructuur op de achterkant van de hand, werden de deelnemers zorgvuldig gemonitord. Patronen op het huidoppervlak reflecteren immers de graad van zonneschade bij de diepere huidstructuren, verzekert professor Adele Green, die al meer dan twintig jaar onderzoek verricht naar huidkanker.

De schade werd gemeten op een schaal van één tot zes, waarbij één gelijk staat met geen schade en zes met sterk verouderde huid. De deelnemers kregen een score bij het begin en bij het einde van de periode, waarna de onderzoekers konden concluderen dat zij die dagelijks zonnecrème hadden gesmeerd, ook 24 procent minder kans hadden om symptonen van huidveroudering te vertonen.

Zonneproducten steeds beter

De resultaten zullen in de werkelijkheid nog straffer zijn dan de genoemde 24 procent. Dit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine, maakt immers deel uit van een groots onderzoeksproject dat al twee decennia aan de gang is en de metingen waarvan sprake is, werden dan ook waargenomen tussen 1992 en 1996. De proefkonijnen smeerden dus oudere crèmes, terwijl zonneproducten de laatste jaren enorme vooruitgang hebben geboekt bij het blokkeren van de schadelijke UVA-straling.