New York Times vindt Aspe een aanwinst
Foto: pol de wilde - corelio

Gepubliceerd raken in Amerika is aartsmoeilijk, maar Pieter Aspes ‘The square of revenge’ heeft alvast de krant ‘The New York Times’ mee. ‘Pieter Aspe is een welkome aanwinst.’

Na Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, ­Polen en Tsjechië begint Vlaanderens populairste misdaadauteur aan de verovering van de VS. Vanaf vandaag is zijn debuutroman uit 1995, Het vierkant van de wraak, er te koop.

The Square of Revenge verschijnt als hardcover aan 24,95 dollar in een startoplage van 7.000 exemplaren bij Uitgeverij Pegasus. Open Road Media brengt de thriller als e-book op de markt. ‘Dat laatste is belangrijk, want in de VS wordt een boek op de twee tegenwoordig digitaal verkocht’, aldus Bieke Van Duppen, die de buitenlandse rechten beheert voor WPG, Aspes Vlaamse uitgever.

Dat Aspe wordt uitgegeven in Amerika is allerminst evident. Slechts 3 procent van alle boeken die in de VS verschijnen, zijn buitenlandse vertalingen. Voor fictie komt dat zelfs op nauwelijks 1 procent. In 2012 kwamen er in de VS slechts 386 vertaalde boeken op de markt, en daarvan was er maar één van Vlaamse origine: No sale van Patrick Conrad.

‘Het heeft enkele jaren geduurd voor we Amerika ervan konden overtuigen dat Aspe een kans verdiende’, aldus Van Duppen. ‘Uiteindelijk zijn het de cijfers die de doorslag hebben gegeven: 32 boeken geschreven, 2,5 miljoen stuks verkocht in Vlaanderen, en met succes vertaald in acht talen.’

De eerste reacties zijn positief.The New York Times vindt Aspe een ‘aanwinst’, en in het boekenvakblad Publishers Weekly wordt The square of the ­revenge vergeleken met Simenons Maigret-reeks.