Inloggen met een wachtwoordpilletje
Pilletje nemen om aan te melden op Facebook? Foto: mattza (flickr)

Motorola zoekt naar alternatieve manieren om wachtwoorden te bewaren en aan te melden op bijvoorbeeld een computer of een website. Een speciale wachtwoordpil is een van de mogelijkheden die het bedrijf onderzoekt.

Mensen zijn niet goed in het bedenken van veilige wachtwoorden, en al helemaal niet in het onthouden ervan. Een van de manieren om dat probleem aan te pakken, is door het menselijk lichaam in te zetten als wachtwoord. Dat kan bijvoorbeeld door gezichtsherkenning of andere biometrische toepassingen, maar bij Motorola denken ze nog een stap verder en zijn ze bezig met een wachtwoordpilletje.

Op een conferentie van de Amerikaanse technologiesite All Things Digital zei een Motorola-medewerker bezig te zijn met een ‘authentificatiepil’. Zo’n vitaminepilletje bevat een elektronische chip die actief wordt van zodra die wordt doorgeslikt - het maagzuur fungeert als elektrolyt om de chip te laten werken. Net zoals een elektrocardiogram genereert het wachtwoordpilletje dan een signaal, en dat kan gebruikt worden om aan te melden en klassieke wachtwoorden overbodig te maken.

De chip volgt de normale weg door het spijsverteringsstelsel, maar door elke ochtend een pilletje te nemen zou een gebruiker de rest van de dag geen wachtwoord meer moeten ingeven om in te loggen op zijn computer of zijn mailbox. Deze magische technopil is al goedgekeurd door het Amerikaanse voedselagentschap FDA, maar zal nog niet meteen beschikbaar worden, zegt Regina Dugan van Motorola. Dugan was eerder actief bij DARPA, een Amerikaans onderzoeksinstituut voor militaire technologie.

Elektronische tatoeage

Een andere authentificatiemogelijkheid die Dugan aanhaalt - het is altijd mogelijk dat je zo’n pil vergeet in te nemen - zijn digitale tatoeages. Zo’n (tijdelijke) tattoo bestaat uit flexibele circuits en kan sensoren en een antenne bevatten, waardoor inloggen erg eenvoudig wordt. Ook telefoonmaker Nokia experimenteert al langer met elektronische tattoos om klassieke wachtwoorden overbodig te maken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig