Helft automobilisten gebruikt richtingaanwijzer niet
Foto: BELGA

De helft van de automobilisten gebruikt geen richtingaanwijzers als hij van rijstrook verandert op de snelweg. Vier op de tien bestuurders doen dat niet als ze een voertuig inhalen of als ze een zijweg inslaan. Dat blijkt uit een telling van de automobilistenvereniging Touring.

Touring is op verschillende bruggen over de snelwegen E40, E17, E411 en de Brusselse ring gaan staan, en heeft vijftien minuten lang alle voertuigen geteld die van rijstrook wisselden. Op twintig kruispunten en afslagstroken in Antwerpen, Gent, Groot-Bijgaarden, Hasselt, Oostende, Brussel, Namen, Eghezée, Charleroi, Luik en Bergen werden de bewegingen van de auto’s in het oog gehouden.

Telkens werden honderd voertuigen geteld die al dan niet zonder richtingaanwijzer een straat insloegen of de oprit van een auto(snel)weg namen.

Levensgevaarlijk

De resultaten zijn ontnuchterend en hallucinant, zegt Touring. ‘Het niet gebruiken van de richtingaanwijzer is niet alleen zeer vervelend voor de andere weggebruikers, maar het is ook levensgevaarlijk voor motorrijders, bromfietsers en fietsers.’

‘De meest frappante gevallen doen zich voor aan de opritten van autosnelwegen, vooral wanneer men weinig of niet moet afremmen alvorens de oprit links of rechts op te rijden. Maar ook aan gewone en overzichtelijke kruispunten waar men makkelijk naar links en rechts kan inslaan laten nogal wat chauffeurs de richtingaanwijzer uit.’

Bron van ergernis

Het niet gebruiken van de richtingaanwijzer is een van de grootste ergernissen in het verkeer, zegt Touring. Bovendien is het een overtreding van de wegcode. Daarom vraagt Touring dat de politie meer aandacht zou hebben voor het fenomeen. De vereniging vraagt naar sensibiliseringscampagnes zoals Nederland ze al heeft. Daar roepen grote borden de bestuurders op tot het correct gebruik van de richtingaanwijzers en tot respect van de ene groep weggebruikers voor de andere.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in