‘Niemand heeft het over een copernicaanse omwenteling’
Foto: Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever merkt op dat het Vlaamse onderwijs nu al bij de beste ter wereld hoort. Dat wil hij niet allemaal overboord gooien met een “copernicaanse omwenteling die alles op losse schroeven zet”. Coalitiepartners CD&V en SP.A stellen dat een copernicaanse revolutie nooit aan de orde is geweest.

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil absoluut niet raken aan het ASO, het algemeen secundair onderwijs. Hij merkt echter op dat het Vlaamse onderwijs nu al bij de beste ter wereld hoort. Dat wil hij niet allemaal overboord gooien met een “copernicaanse omwenteling die alles op losse schroeven zet”. Dat zei de N-VA-voorzitter vanmorgen op ATV.

Minister-president Kris Peeters reageerde in De Zevende Dag op één meteen door te stellen dat van een “big bang” geen sprake is. “Niemand van ons heeft de copernicaanse revolutie ooit in de mond genomen”, pareerde ook sp.a-fractieleider Bart Van Malderen. “We hebben altijd gezegd dat we heel goed moesten weten waarheen, om dan stap voor stap vooruit te gaan. Dat is een proces van geleidelijkheid waar heel veel overleg aan vooraf gaat.”

Ook CD&V-collega Koen Van den Heuvel onderstreepte dat een copernicaanse revolutie “nooit aan de orde is geweest”. Net als bij de staatshervormingen is geleidelijkheid de beste manier om tot oplossingen te komen, argumenteerde hij. Hij blijft naar eigen zeggen wel geloven in een akkoord, zoals ook sp.a-collega Van Malderen dat deed. “Geef het nog enkele dagen de tijd. Dit is als een mamoettanker van richting veranderen”, zei de CD&V’er.

Die milde opstelling van de coalitiepartners viel op doorheen het hele debat zondag. Alvast voor de camera’s wil niemand de bruggen definitief opblazen. “Ik denk dat de bereidheid er is”, zei N-VA-fractieleider Matthias Diependaele, die met klem ontkent dat zijn partij als enige de boel blokkeert. “We hebben absoluut bewezen dat we met sp.a en CD&V de voorbije jaren al heel goed bestuur geleverd hebben.”

Niettemin lijkt het water tussen de coalitiepartners nog steeds erg diep. “Het gaat hier echt over de grote lijnen, niet over details”, merkte een regeringsbron zaterdagavond na het afgesprongen overleg nog op. “De onenigheid raakt aan de fundamenten die vorig jaar zijn afgesproken.”

Van een vertrek uit de Vlaamse regering wil men bij N-VA in elk geval niet weten. “We zijn een engagement aangegaan voor vijf jaar, daar houden we ons ook aan”, benadrukte fractieleider Diependaele nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in