Oppositiepartijen Open Vld, Groen, LDD en Vlaams Belang reageren scherp op de impasse in het onderwijsdossier binnen de Vlaamse regering. “Dit is niet langer een onderwijsdossier, dit is een politiek dossier”, klonk het zondag herhaaldelijk in De Zevende Dag op één.

De Vlaamse regering ging zaterdag na twee dagen van onderhandelen opnieuw uiteen zonder een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. Vooral over het weghalen van de schotten tussen algemeen, technisch en beroepsonderwijs blijft het water tussen de coalitiepartners te diep. Met de partijvoorzitters van de meerderheid hoopt minister-president Kris Peeters de situatie zondagavond alsnog uit het slop te krijgen.

Maar Groen-voorzitter Wouter Van Besien houdt regeringspartijen CD&V en sp.a een andere wortel voor. Hij wil hen overtuigen met de onderwijshervorming naar het parlement te komen, waar er “wel een meerderheid is die bereid is te stemmen”. Van Besien snapt immers niet dat de Vlaamse regering “op leven en dood aan het vechten is voor iets wat niet meer dan een plan zal zijn”.

Zelfs met een akkoord raakt de hervorming immers voor de verkiezingen van 2014 niet meer verankerd in decreten. Maar in het parlement zou dat nog wel kunnen, argumenteert de Groen-voorzitter. “Het is dus ook voor de voorstanders, sp.a en CD&V, veel interessanter”, klonk het. “De zeventien zetels van N-VA zijn niet nodig.”

Van Besien toonde zich ook erg scherp voor N-VA. “We kennen die als partij die graag blokkeert op federaal niveau. Nu gebeurt dat ook op Vlaams niveau en op kap van de leerlingen, wat niet gepast is”, hekelde hij. Gezien het sociaal-economisch belang van de hervorming snapt de groene topman ook “echt niet waarom N-VA blokkeert”.

Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij nam dan weer de hele Vlaamse regering op de korrel. “De vraag is voor hen niet langer ‘hoe kunnen we het onderwijs hervormen’, maar ‘hoe kunnen we onze regering redden’“, sneerde hij. Hij ziet geen Vlaamse regering meer, maar “een bende ministers die bezig is met campagnevoeren”.

Ook volgens LDD-collega Lode Vereeck is dit een puur politiek dossier geworden. “Dit gaat niet meer om het belang van onze kinderen, maar over ‘hoe kan ik mijn tegenstander treffen’“, analyseerde hij. “In de eerste plaats is dat dan minister Smet die met de billen bloot moet. Maar ook minister-president Peeters zei dat hij op dit dossier afgerekend mocht worden. Ik denk dat Bart De Wever dat iets te letterlijk heeft genomen.”

Voor Vlaams Belanger Joris Van Hauthem is duidelijk dat de regering “uiteengespeeld en leeggespeeld” is. “Ze kan best de boeken toedoen en met een beperkt regeerprogramma naar het parlement komen om te zien wat ze nog kan doen”, besloot hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig