Topvrouw Katholiek Onderwijs: 'N-VA is de woordvoerder van de schrik in de leraarskamer'
Foto: Photo News

Als de Vlaamse regering geen akkoord vindt over de onderwijshervorming, zet het Katholiek Onderwijs zélf die hervorming in gang. Dat zegt topvrouw Mieke Van Hecke, die de N-VA verwijt dat ze ‘de woordvoerder van de schrik in de leraarskamer’ is. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

Het geduld in de onderwijswereld geraakt op, zo liet de topvrouw van het Katholiek Onderwijs Mieke Van Hecke gisterochtend op Radio 1 duidelijk verstaan. Voor haar is het nu al een uitgemaakte zaak dat het Katholiek Onderwijs de geplande hervormingen doorzet, ook al komt de politiek hierover niet tot een akkoord. ‘We zullen dan zelf een aantal stappen zetten, met als doel een aantal belangrijke knelpunten in ons onderwijs weg te werken’, aldus Van Hecke.

Watervalsysteem

Ze heeft het dan onder andere over het ‘watervalsysteem’, waarbij leerlingen proberen te starten in het ASO, maar al snel moeten afzakken naar TSO, waardoor kostbare tijd verloren gaat. Een aantal secundaire scholen experimenteert trouwens nu al met die nieuwe manier van werken, waarbij er in de eerste graad van het secundair onderwijs geen schotten meer staan tussen ASO, TSO en BSO.

Van Hecke beseft dat het op eigen houtje niet evident wordt, vermits er zonder politiek akkoord ook geen financiële stimulansen zullen zijn om het onderwijs op een nieuwe manier te organiseren. ‘Maar de knelpunten waarmee we geconfronteerd worden, verdienen antwoorden’, klinkt het fors.

Dat het vooral N-VA is die de boel blokkeert, is ook Van Hecke niet ontgaan. ‘Ik ervaar dat zij de woordvoerder zijn van de schrik die er leeft in het onderwijs’, aldus Van Hecke. Veel leerkrachten staan immers zeer weigerachtig tegenover de hervormingen. Van Hecke drukt het lerarenkorps daarom nog eens op het hart dat scholen meer dan voldoende tijd zullen krijgen om zich aan te passen. ‘Maar we moeten nu toch al een einddoel voor ogen hebben.’

De topvrouw van het Katholiek Onderwijs ontkent ook ten stelligste dat het nieuwe systeem negatief zou zijn voor de sterkste leerlingen, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever al herhaaldelijk liet verstaan. ‘Sterke leerlingen zullen net nog meer uitgedaagd worden.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in