Tien jaar later: vijf bijzondere homohuwelijken
Franky en Tibo Foto: vrt
Na alle commotie deze week in Frankrijk, zou u het bijna nog vergeten. Maar reeds tien jaar geleden, op 1 juni 2003, trad in ons land de wet op het homohuwelijk in werking.

Het homohuwelijk is op dit moment toegestaan in Nederland (2001), België (2003), Spanje (2005), Canada (2005), Zuid-Afrika (2006), Noorwegen (2009), Zweden (2009), Portugal (2010), IJsland (2010), Argentinië (2010), Denemarken (2012) en Frankrijk (2013).

Ook in bepaalde staten van de Verenigde Staten en Mexico kunnen homo's in het huwelijksbootje stappen. Nieuw-Zeeland en Uruguay voeren het homohuwelijk later dit jaar in.

- Vijf bijzondere homohuwelijken -

 1. Hoewel ons land ook een pionier was op vlak van het homohuwelijk, was ons buurland Nederland het eerste land ter wereld waar homo's in het huwelijk konden treden. Het eerste huwelijk vond plaats op 1 april 2001, in Amsterdam. Burgemeester Job Cohen mocht die dag meteen vier koppels (drie mannelijke stellen en één vrouwelijke) in de echt verbinden.
   
 2. Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen waren het eerste koppel dat in ons land gebruikmaakte van de nieuwe wetgeving. Het koppel, op dat moment al zestien jaar samen, stapte op vrijdag 6 juni 2003 in het huwelijksbootje.

  In principe konden de eerste koppels pas huwen twee weken nadat de wet in werking zou treden op 1 juni 2003, omdat ze eerst hun huwelijksaangifte moesten doen. Maar omdat het koppel al een groots feest had gepland, verleende de Antwerpse procureur hen een 'vrijstelling', waardoor ze van die wachttijd werden ontheven.
   
 3. Christel en Marion waren niet de enigen die hadden gewacht op de nieuwe wetgeving. De te vroeg gestorven zangeres Yasmine en haar toenmalige levenspartner Marianne Dupon stapten nog in augustus van datzelfde jaar in het huwelijksbootje, terwijl zanger en acteur Koen Crucke een jaar later met zijn grote liefde Jan Gheysens trouwde.

  Nog een aantal andere BV's die de afgelopen tien jaar in het huwelijksbootje stapten: modeontwerper Tim Van Steenbergen en acteur Brecht Callewaert, radiopresentatrice Alexandra Potvin en Suzy Rombouts, schrijver Bart Moeyaert en Robin Steins, basketbalspeelster Ann Wauters en Lot Wielfaert, Get Ready-frontman Jimmy Samijn en Davy Van Impe, en ontwerper Nicky Vankets en zijn vriend Koen De Mey.
   
 4. Het eerste homohuwelijk op de Vlaamse beeldbuis vond plaats in het VTM-programma Zone Stad. Aan het einde van het tweede seizoen stapte agent Jean Bellon in het huwelijksbootje met zijn vriend Rudy. De episode werd uitgezonden op 25 april 2005. Het meest bekeken homohuwelijk op televisie was ongetwijfeld dat van Franky en Tibo in de vorige seizoensfinale van Een-soap Thuis.
   
 5. In het katholieke Italië is het homohuwelijk nog niet toegestaan. Toch staat één homokoppel er geregistreerd als gehuwd. Het koppel trad in het huwelijk in de Amerikaanse staat Californië. Een ambtenaar op het Italiaanse consulaat in San Francisco nam het huwelijk over in het Italiaanse rijksregister, zonder te beseffen dat het om twee mensen van hetzelfde geslacht ging.