Groen wil wisselmeerderheid leveren
Foto: rr

Oppositiepartij Groen is bereid de Vlaamse regering te helpen zoeken naar een uitweg uit de crisis rond de hervorming van het secundair onderwijs. ‘Als het nodig is, willen wij vanuit de oppositie wel depanneren en een wisselmeerderheid leveren’, zeggen onderwijsspecialiste Elisabeth Meuleman en voorzitter Wouter Van Besien.

De Vlaamse regering staat onder hoogspanning over het dossier van de hervorming van het secundair onderwijs. Zaterdag slaagden CD&V, N-VA en SP.A er opnieuw niet in een akkoord te bereiken. Zondag wordt verder onderhandeld.

Wisselmeerderheid

'Als de N-VA echt de broodnodige hervorming blokkeert, wil Groen vanuit de oppositie wel mee haar schouders zetten onder een goede onderwijshervorming die de schotten tussen ASO, TSO en BSO wegwerkt en zo de ongekwalificeerde uitstroom terugdringt', aldus Meuleman.

Volgens de Groen-onderwijsspecialiste is haar partij bereid mee een wisselmeerderheid te leveren. 'Maar dan mag het decreet in de volgende regeerperiode niet zomaar van tafel geveegd worden’, klinkt het.

'N-VA blokkeert op de kap van de leerlingen'

Groen-voorzitter Wouter Van Besien herhaalde het aanbod vanmorgen in De Zevende Dag. "De partijen die de voorstellen steunen, CD&V en de SP.A, moeten het plan in het parlement brengen. De hervorming kan er dan komen via decreten," aldus Van Besien die ook uithaalde naar de N-VA.

"We kennen de N-VA vooral als een partij die blokkeert op het Belgische niveau, maar nu doet ze dat ook op Vlaams niveau. En deze keer is het op kap van de leerlingen."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in