Peeters: 'Morgen praten we verder'
SP.A-minister van Onderwijs Pascal Smet en minister-president Kris Peeters (CD&V). Foto: Bart Dewaele
De onderhandelingen van de Vlaamse regering over de hervorming van het secundair onderwijs zijn vandaag afgesprongen. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil de gesprekken morgenavond verderzetten.

De onderhandelaars van CD&V, N-VA en SP.A zaten sinds vanmiddag opnieuw bijeen. Iets voor 19 uur kwam het nieuws dat de gesprekken waren afgesprongen. 'De situatie zit muurvast, je kan wel spreken van een crisis', liet een regeringsbron aan Belga weten.

Minister-president Peeters heeft daarom een handelsmissie naar de Verenigde Staten maandag afgezegd. Hij blijft in Brussel om met zijn regering de gesprekken zondag verder te kunnen zetten. Het is nog niet duidelijk in welke constellatie dat zal gebeuren, bevestigt Peeters. Zaterdag wordt niet meer verder onderhandeld. 

Ook in kringen rond minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) viel het woord crisis. Later bevestigde Smet dat er verder onderhandeld wordt. 'Elke kans die er is, moeten we grijpen. Dit is een belangrijk dossier, dus morgen praten we verder', zei Smet aan het VRT-radionieuws.

De malaise lijkt te raken aan de fundamenten van het hele hervormingsplan. De basisprincipes van Smets voorstel die een jaar geleden zijn afgesproken, worden nu zomaar opnieuw op de helling gezet, klonk het zaterdagavond nog bij een regeringsbron. 'Het gaat hier echt over de grote lijnen.'

Speerpunt

De Vlaamse regering hoopte dit weekend te kunnen landen over de hervorming van het secundair onderwijs. De hervorming van het secundair onderwijs is een van de belangrijke punten uit het Vlaams regeerakkoord. Maar de hervorming van het secundair onderwijs zette de Vlaamse regering onder hoogspanning.

Coalitiepartners SP.A en N-VA staan lijnrecht tegenover elkaar, vooral over het slopen van de schotten tussen algemeen, technisch en beroepsonderwijs.

Bij de Vlaamse socialisten wijst men N-VA met de vinger. Volgens hen deden de Vlaams-nationalisten 'tout court' geen voorstellen meer, willen ze simpelweg geen hervorming en 'steken ze de schuld op de kinderen' door de invloed van het watervalsysteem op de schooluitval te minimaliseren, klinkt het daar.

Bij N-VA ontkent men echter met klem. 'Wij van onze kant zijn voorstellen blijven formuleren, maar hadden ook eerder in de onderhandelingen al heel wat zaken aangebracht', verwijst men onder meer naar de taaltest bij de overgang naar het middelbaar en een vak wetenschap en techniek in het basisonderwijs.

Minister-president Peeters wil in elk geval niemand met de vinger wijzen. 'Het zou onrecht aandoen om dit te reduceren tot één partij', zei hij na afloop. 'Er is een consensus over heel wat zaken, maar nog niet over alle punten.'

Toekomst van Vlaanderen

Door zijn missie naar de VS af te blazen om desnoods maandag en dinsdag door te gaan, wil Peeters onderstrepen dat hij er alles aan doet om nog tot een oplossing te komen. "Dit gaat over de toekomst van Vlaanderen, maar ook van de Vlaamse industrie", onderstreepte hij. 

De hele kwestie zet de cohesie binnen de Vlaamse regering in elk geval weer onder hoogspanning. 'Als we geen akkoord bereiken, heeft dat natuurlijk ernstige gevolgen', moest ook Peeters erkennen.

Woensdag komt de hervorming aan bod in het Vlaams parlement. Tegen dan zouden de onderhandelingen afgerond moeten zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in