De hervorming van het secundair onderwijs zet de Vlaamse regering onder hoogspanning. SP.A en N-VA staan lijnrecht tegenover elkaar.

De regering van minister-president Kris Peeters (CD&V) kraakt in al haar voegen. Want de discussie over de hervorming van het secundair onderwijs loopt niet bepaald van een leien dakje. Coalitiepartners SP.A en N-VA staan lijnrecht tegenover elkaar en geven geen duimbreed toe.

Bij het ter perse gaan gisteravond laat werd nog altijd onderhandeld. Absolute prioriteit van de socialisten vormt het wegwerken van de schotten tussen het algemeen, technisch en beroepsonderwijs. De partij van Bart De Wever vindt dat ‘onnodig en onaanvaardbaar’.

Maar de SP.A is niet van plan om toe te geven. ‘Anno 2013 met een flets afkooksel naar buiten komen, kan niet’, zegt een socialistische bron. ‘De problemen in het secundair onderwijs zijn al langer bekend. Voor de partij is het alles of niets.’

Opvallend: de socialisten krijgen stilzwijgend steun van de derde regeringspartij, CD&V. In het verleden schipperde die qua positie, maar nadat Kris Peeters het onderwijsdebat naar zich had toegetrokken, werd de koers duidelijk.

Dit weekend komen de onderhandelaars opnieuw samen, in de hoop zo snel mogelijk een akkoord te vinden. Liefst tegen maandag, want dan vertrekt de minister-president op handelsmissie naar Texas.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in