Labille: ‘Logisch en noodzakelijk besluit’
Jean-Pascal Labille Foto: BELGA

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) vindt dat de NMBS een 'logisch en noodzakelijk' besluit genomen heeft door de probleemtrein Fyra af te zweren. Hij heeft de spoormaatschappij nu opgedragen zo snel mogelijk opnieuw een 'veilige, regelmatige en kwaliteitsvolle verbinding' te creëren tussen België en Nederland.

Voor minister Labille zijn veiligheid en kwaliteit prioritair, onderstreept men op zijn kabinet. Hij vraagt zo snel mogelijk een structurele oplossing, waardoor de spoorverbinding tussen beide landen opnieuw hersteld wordt. De minister deelt immers expliciet de bezorgdheid van onder meer Toerisme Vlaanderen, dat eerder al het belang van de hogesnelheidstrein onderstreepte voor de Vlaamse toeristische sector.

Over concrete alternatieven spreekt de minister zich nog niet uit. Het is nu eerst aan de NMBS om met voorstellen te komen, klinkt het nog op zijn kabinet.

Groen: ‘Thalys of Eurostar geen volwaardig alternatief’

Oppositiepartij Groen dringt in ieder geval aan op een volwaardig alternatief voor de Fyra. Een optie met enkel de Thalys of de Eurostar volstaat echter niet. ‘De gewone reiziger verdient een goedkoper alternatief dat kan concurreren met hoe het was voordat de Fyra werd ingevoerd’, aldus Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke.

De groenen wijzen erop dat er voor het Fyra-tijdperk dagelijks zestien Beneluxtreinen reden Brussel en Amsterdam. ‘Vandaag rijden er slechts acht treinen tussen Brussel en Den Haag’, hekelt Van Hecke, voor wie dat niet volstaat. Hij wil opnieuw minstens zestien Beneluxtreinen. Als dat niet kan, moet gezocht worden naar ‘een betaalbaar en comfortabel alternatief’.

De keuze voor de Fyra was volgens Van Hecke duidelijk een verkeerde beleidsbeslissing. Hij vraagt daarom van de regering volledige inzage in de contracten, aanbestedingen, opvolgingsrapporten en eventuele juridische kosten, ‘zodat lessen kunnen getrokken worden voor toekomstige NMBS-beslissingen’.