Buurlanden boos op Rehn
De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Foto: AP

Ons land ontliep gisteren een Europese boete voor haar begroting. Buurlanden als Frankrijk en Nederland hadden minder geluk bij het oordeel van begrotingstsaar Olli Rehn. De reacties waren dan ook navenant.

Nederland kreeg uitstel om haar begroting op orde te krijgen, maar moet van Olli Rehn nog meer besparen. Hij wil dat onze noorderburen zeker voor 6 miljard aan uitgaven schrappen om het tekort op 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te brengen.

Nederland streefde naar 4,3 miljard aan bezuinigingen en een tekort van 3 procent en was dus ‘not amused’ met de eis van de Europese Commissie. ‘Dat (de grens van 2,8 procent voor het begrotingstekort) is blijkbaar een veiligheidsmarge, maar de afspraak is 3 procent’, reageerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Helemaal verrast was Dijsselbloem echter niet: ‘Als je de voorjaarsramingen van de Commissie hebt gezien, verbaast dit me niet. We nemen de aanbevelingen serieus.’

Hollande: ‘Europa moet Frankrijk niets dicteren’

Ook Frankrijk kreeg onder voorwaarden uitstel om het begrotingstekort te verkleinen. Zo wil de Europese Commissie dat Frankrijk haar belastingsysteem vereenvoudigt en het pensioensysteem hervormt. Verder moeten de publieke uitgaven naar beneden om het overheidsbudget te verlichten.

‘De Commissie moet ons niet dicteren wat wij te doen hebben. Ze heeft aan Frankrijk gewoon te zeggen dat we onze overheidsfinanciën op orde moeten brengen’, reageerde de Franse president François Hollande giftig. ‘Wat betreft de structurele hervormingen, onder meer de pensioenhervormingen, komt het ons alleen toe te bepalen wat de goede weg zal zijn om het doel te bereiken.’