Bart De Wever:  ‘Ik ben niet geïntimideerd door De Gucht’
Foto: BELGA

Eén dag na de aanval van Karel De Gucht (Open VLD) op Bart De Wever (N-VA), slaat die laatste terug. ‘Zijn strategie is om mensen bang te maken,’ aldus De Wever in Het Nieuwsblad.

In een opiniestuk in De Standaard had De Gucht het nationalisme van De Wever afgebrand: onethisch, niet sympathiek, te veel vendelzwaaien, grof en rauw. ‘Dat is het Vlaanderen dat we niet mogen willen.’

De Wever zelf wilde er gisteren niet al te veel woorden aan vuil maken, maar kon het ook niet laten om te reageren. De Antwerpse burgemeester denkt dat de Europese Commissaris veel tijd heeft, ‘op een moment dat de Commissie beslist over een boete voor België’.

Hij zegt dat de beweringen van De Gucht over de Antwerpse dossiers – vreemdelingentaks, voetbal en Sinksenfoor – niet kloppen. Volgens hem hanteert De Gucht een strategie om de mensen bang te maken. ‘Maar ik laat me niet intimideren.’ Dat is een toespeling op een uitspraak van De Gucht zelf. Die zit middenin een dreigende handelsoorlog met de Chinezen en zei zich niet te laten intimideren door hen.

Ook N-VA-schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Erfgoed in Antwerpen Rob Van De Velde doet de kritiek van De Gucht op de Sinksenfoordeal af als goedkoop. 'Als Karel De Gucht zijn aanval op Bart De Wever baseert op de ontwikkelingen rond de Sinksenfoor, dat hij zich dan aan de feiten houdt', schrijft Rob Van de Velde in een opiniestuk in De Standaard.