Geen plaats voor Memorial in nieuw voetbalstadion
Foto: VUM

In het nieuwe voetbalstadion op Parking C is geen plaats voor een atletiekpiste. Wanneer het Koning Boudewijnstadion verdwijnt, is er dus ook geen plaats meer voor de Memorial Van Damme. Mede-organisator Bob Verbeeck maakt zich zorgen, zo zegt hij in dSAvond.

‘We hebben de voorbije jaren vanuit de Memorial vaak contact gehad, zowel met de stad Brussel als met het Brussels Gewest. Steevast is ons verzekerd dat er plaats zou zijn voor de Memorial. De Memorial was te belangrijk voor de uitstraling van België en Brussel, zei men. Dus ofwel zou het nieuwe stadion een atletiekpiste hebben. Ofwel zou het Koning Boudewijnstadion blijven bestaan. Nu lijkt het geen van beide te worden.’

Verbeeck heeft de indruk dat Brussel de Memorial gewoon uit het oog verloren is.

‘Ik ben daar zeer verbaasd en zeer ongerust over. We brengen al meer dan 30 jaar het beste uit de atletiekwereld naar ons land. Het is alsof we elk jaar de Champions League finale organiseren. Brussel is de nummer één in de atletiekwereld. En nu ‘vergeet’ men dat blijkbaar.’

Een andere locatie in België is geen optie. Er is geen enkele atletiekpiste in ons land die meer dan drieduizend toeschouwers kan plaats geven. De Diamond League vraagt een stadion van 40.000 plaatsen.

Verbeeck suggereert een oplossing zoals in het Stade de France. De Fransen hebben er in 1998 een uitschuifbare piste gebouwd. Bij voetbalwedstrijden zit het publiek vlakbij het veld. Maar wanneer er atletiekwedstrijden zijn, schuift de tribune op. ‘Dat zal de totale kostprijs misschien met vijf procent verhogen, meer ook niet’, denkt hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig