Nieuw stadion moet klaar zijn voor EK2020
Het nieuwe stadion vervangt het Koning Boudewijnsadion, dat wordt afgebroken Foto: Photo News

Het nieuwe nationale voetbalstadion op parking C van de Heizelvlakte moet klaar zijn in 2019. Dat zeiden de burgemeester en bevoegde schepenen van Brussel maandagmiddag op een persconferentie. Het stadion zou wel geen atletiekpiste krijgen.

De stad wil meteen werk maken van het stadion. In 2016 zouden de werken moeten starten, om drie jaar later een stadion van Europees kaliber te hebben. Het nieuwe voetbalstadion op parking C van de Heizelvlakte moet klaar zijn voor het Europees voetbalkampioenschap 2020. Dan wil de Uefa het EK in dertien steden over heel Europa organiseren.

'In 2020 vindt het allereerste echte Europese toernooi plaats', zegt schepen van Sport Alain Courtois (MR). 'Je kan niet de Europese hoofdstad zijn zonder een voetbalstadion met een Europese dimensie.' De beslissing is een eerste stap in de richting van een kandidaatstelling voor de openingsmatch van Eurofoot 2020. 

Het stadsbestuur is heel tevreden over de beslissing die de Brusselse regering afgelopen weekend heeft genomen. De beslissing van de Brusselse regering biedt de stad volgens burgemeester Thielemans (PS) ook de kans om vooruitgang te boeken in de realisatie van Neo, het project voor de herinrichting van de Heizelvlakte. 'Het vrijgekomen gebied op de plaats waar nu het Koning Boudewijnstadion ligt, kan gebruikt worden voor huizen, kribbes en scholen', aldus de burgemeester.

Memorial Van Damme

De plannen voor het stadion doen wel vragen rijzen over de toekomst van de Memorial Van Damme. Het nieuwe stadion zou geen atletiekpiste krijgen, bevestigt minister Guy Vanhengel (Open VLD) aan Brusselnieuws.be. Volgens Vanhengel is een voetbalstadion moeilijk te combineren met een atletiekpiste.

Vanhengel wil de Memorial na 2020 wel in Brussel houden. En ook het stadsbestuur zei op zijn persconferentie dat de Memorial Van Damme zeker zal blijven plaatsvinden. Maar waar dat dan zou gebeuren, is nog niet duidelijk.

Het is ook nog niet zeker of er  ruimte blijft voor attracties als Mini-Europa en Océade, die in augustus de deuren sluiten door de komst van het Neo-project. Verschillende opties worden nu bekeken, besluit het stadsbestuur.

Financiering

Over de kostprijs van het nieuwe stadion wil de meerderheid van stad Brussel nog niets kwijt. 'We moeten een stadion hebben dat aan alle UEFA-kritieken beantwoordt, maar we moeten ook niet overdrijven want het blijft België.'

Ook de financiering is nog niet helemaal helder. De Brusselse regering heeft een financiële steun van 150 miljoen euro voor het Neo-project bevestigd. 'Het is meer dan een belangrijk project', zegt burgemeester Thielemans. 'De stad alleen kan dat niet realiseren.'

 

  

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig