'La vie d'Adèle' wint Gouden Palm
Abdellatif Kechiche (m.) Foto: afp/belga
De film 'La vie d'Adèle' van de Franse regisseur Abdellatif Kechiche heeft in Cannes de Gouden Palm gewonnen. De Belg Gilles Coulier is er niet in geslaagd om met zijn ‘Mont Blanc’ een kortfilmbekroning op zak te steken.

De hoofdvogel van de editie 2013 van het Filmfestival van Cannes werd toegekend aan 'La vie d'Adèle' ('Blue is the Warmest Color') van Abdellatif Kechiche. 'La Vie d'Adèle' was de grote favoriet van de Franse critici, maar dreef bij de anderen net onder de grote favorieten 'Inside Llewyn Davis' van Joel en Ethan Coen en 'Le passé' van Asghar Farhadi.

 

Verwacht werd wel dat de hoofdrolspeelsters van de film van Kechiche, Adèle Exarchopolous en Léa Seydoux, samen de prijs voor de beste actrice zouden winnen, maar die ging naar Bérénice Bejo.

Toen ik Adèle Exarchopoulos vroeg of ze liever de palm voor de beste actrice zou krijgen of de Gouden Palm naar de film zag gaan, zei ze doodeerlijk: 'Ik ben een jonge actrice en ik kan alle reclame gebruiken, want ik wil zo veel mogelijk werken. Dus liever de prijs voor de beste actrice. Al zou het ook leuk zijn voor het hele team als we de Gouden Palm kregen.'
Inge Schelstraete
Redactrice cultuur & media
 
Zilver en brons

Het zilver in Cannes, de Grand Prix, ging naar 'Inside Llewyn Davis', een film over een jonge folkzanger in het New York van 1961. Joel en Ethan Coen waren niet meer in Cannes om hun prijs in ontvangst te nemen; dat deed Oscar Isaac, die niet enkel acteert maar ook zingt in de film.

De prijs van de jury, de derde plaats in Cannes, was voor 'Like father, like son', de eerste film van de Japanner Hirokazu Kore-Eda over kinderen en of die nu meer gevormd worden door hun genen dan wel door hun opvoeding. De film gold als een persoonlijke favoriet van Steven Spielberg.

België

België haalt geen filmprijs binnen op het filmfestival van Cannes. Beste kortfilm was volgens de jury ‘Safe’ van de Zuid-Koreaan Moon Byoung-gon, en dus niet 'Mont Blanc' van Gilles Coulier.

Er waren ook nog eervolle vermeldingen voor de kortfilms ‘37°4 S’ van de Italiaan Adriano Valerio en ‘Hvälfjordur’ van Gudmundur Arnar Gusmondsson uit IJsland.

Acteur en regisseur

De prijs voor de beste acteur was wel voor Bruce Dern, die volgens Inge Schelstraete in 'Nebraska' van Alexander Payne een 'schitterende, ontroerende en hilarische oude knorpot' neerzet. Bij de regisseurs won voor het tweede jaar op rij een Mexicaan: vorig jaar Carlos Reygadas voor 'Post tenebras lux', dit jaar wint Amat Escalante voor 'Heli', een uiterst gewelddadige film over een drugsbende die afrekent met een dief.

De Chinese regisseur Jia Zhangke verbaasde in Cannes verbaasde met de mededeling dat zijn film 'A touch of sin' in de Chinese bioscopen zal uitgebracht worden. De film is nochtans uiterst kritisch voor de Chinese overheid en de moderne kwalen in het land. Jia wint de prijs voor het beste scenario.

Alle winnaars

Het filmfestival van Cannes is het meest prestigieuze ter wereld. Het trapte zijn 65ste editie af op 15 mei met 'The great Gatsby' van Baz Luhrmann en sluit vanavond af met de film 'Zulu', waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Orlando Bloom en Forest Whitaker. Beide films speelden buiten competitie.

Dit zijn alle winnaars van 2013:

  • Gouden Palm: 'La vie d'Adèle' van Abellatif Kechiche (Frankrijk)
  • Grand Prix: 'Inside Llewyn Davis' van Joel en Ethan Coen (VS)
  • Prijs van de jury: 'Like father, like son' van Hirokazu Kore-Eda (Japan)
  • Beste actrice: Bérénice Bejo in 'Le passé' van Asghar Farhadi (Iran/Frankrijk)
  • Beste acteur: Bruce Dern in 'Nebraska' van Alexander Payne (VS)
  • Beste scenario: Jia Zhang Ke voor 'A touch of sin' (China)
  • Camera d'or (beste debuutfilm) 'Ilo Ilo' van Anthony Chen (Singapore)
  • Gouden Palm voor kortfilm: 'Safe' van MoonByoung-gon (Zuid-Korea)

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in