Cavendish spurt naar rode puntentrui in Giro
Twee truien bij elkaar: Nibali en Cavendish schudden elkaar de hand Foto: AP
Mark Cavendish heeft de laatste etappe van de Giro gewonnen én pakte in een beweging ook de rode puntentrui. Hij klopte Modolo en Viviani in de spurt in Brescia. In het algemeen klassement stond na zaterdag al vast dat Nibali de Giro zou winnen. Hij gaat in de eindstand Uran en Evans vooraf.

Na drie turbulente weken eindigde de Giro zondag in Brescia, en niet in Milaan zoals traditioneel het geval is. Dat Nibali laureaat zou worden, stond al vast. Ook de strijd om het blauw en het wit was al beslecht in het voordeel van Stefano Pirazzi en Carlos Alberto Betancurt. Er werd nog slechts om één trui gestreden: de rode sprinterstrui, waarin Cavendish Nibali kon onttronen.

De Brit had er de afgelopen dagen al alles aan gedaan om de nodige punten te sprokkelen en moest nog elf punten goedmaken op Nibali. Gezien de vlakke rit een kolfje naar zijn hand, en door beide tussensprints te winnen kon Cavendish die achterstand ombuigen in een voorsprong van vijf punten.

Oeps, misrekend

Nochtans ging het heel even mis bij de plaatselijke rondes: de renner van Omega Pharma-Quick Step dacht dat de laatste tussensprint bij de tweede passage aan de streep lag. Na een overbodige spurt kwam hij erachter dat hij nog twee rondes moest wachten. Dat kon de Manx Express niet deren, want hij won ook de eindsprint van deze Giro. Hij nam met gemak afstand van Modolo en Vivani. Kenny Dehaes was de beste Belg op de zevende plaats.

Eindwinnaar Nibali werd in 2010 al eens derde en een jaar later tweede in de Ronde van Italië. Vorig jaar verscheen hij er niet aan de start en zette hij alles op de Ronde van Frankrijk, wat hem in juli op het podium in Parijs een derde plaats opleverde. Dit seizoen had hij de goede vorm al snel te pakken, wat resulteerde in eindwinst in Tirreno-Adriatico en de Ronde van Trentino

Belgisch succes

Belgische ritzeges kregen we niet in deze Giro, toch deden onze teams het niet slecht. Omega Pharma-Quickstep boekte vier dagsucessen en de puntentrui voor Mark Cavendish terwijl Lotto Belisol Team mocht zegevieren met Adam Hansen.

Top-5 rit 21

1. Mark Cavendish
2. Sacha Modolo
3. Elia Viviani
4. Giacomo Nizzolo
5. Luka Mezgec

Alle Giro-nieuws en uitslagen op de fiche op Sportwereld.be