Swings heeft niet genoeg aan 24 uur skeeleren

Bart Swings heeft aan de 24 uur Le Mans nog niet genoeg. Toen zijn ploeg een veilige voorsprong had opgebouwd, vertrok Swings in het gezelschap van zijn Franse ploeggenoot Ewen Fernandez naar Rennes, waar beiden nog een marathon afwerkten.

‘Het was een oude afspraak dat we daar zouden starten. Ewen komt daar vandaan en hij won’, aldus Swings.

Erg veel tegenstand had de ploeg van Swings in Le Mans niet ondervonden. Met vijf ronden voorsprong beeindigde Powerslide een etmaal skeeleren op het Franse circuit als winnaar. Het tiental skaters legde 203 ronden af, ofwel 849,6 kilometer, goed voor een gemiddelde snelheid van 35,4 km/u. Het was de vierde keer op rij dat Powerslide zegevierde.

Naast Bart Swings maakten onder meer zijn broer Maarten, Ferre Spruyt en Fernandez deel uit van de winnende ploeg. Het ronderecord van Fernandez van vorig jaar (5.51 over een omloop van 4,185 km) bleef in de boeken staan.

Powerslide nam in de eerste uren een beslissende voorsprong op een tiental uit Nantes, een van de Franse skeelercentra. Na vier uur bedroeg het verschil al twee ronden, halverwege waren dat er vijf. ‘Het was ’s nachts erg koud, ik heb nog een paar uur kunnen slapen. In de ochtend hebben Ewen en ik nog wat extra werk verzet. We hebben heus onze plicht gedaan.’

De 24 uur van Le Mans is een spektakelstuk. Vijftienduizend skaters verschijnen aan de start, van wie tienduizend recreanten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in