Van Besien vindt het ‘hoog tijd’ voor Groen in Vlaamse en federale regering
Groen-voorzitter Wouter Van besien tijdens de ledendag in Kessel-Lo. Foto: BELGA

‘Het wordt hoog tijd dat ook in de Vlaamse en de federale regering de groenen hun opwachting maken’, vindt Groen-voorzitter Wouter Van Besien. De huidige regeringen slepen zich volgens Van Besien naar het einde van de legislatuur, terwijl zijn partij naar eigen zeggen de sociale en duurzame oplossingen heeft om uit de crisis te geraken. Dat zei hij zondag tijdens de eerste ledendag van de Vlaamse groenen.

De Vlaamse groenen bliezen zondag verzamelen in het provinciaal domein van Kessel-Lo bij Leuven voor de eerste ledendag van de partij. Van Besien benadrukte daarbij dat we één jaar voor de ‘moeder aller verkiezingen’ staan. En omdat heel wat mensen in deze crisistijden hun levenssituatie achteruit zien gaan, staat voor Groen de verbetering van de levenskwaliteit van de mensen centraal bij de stembusslag.

‘Wij vertrekken van wat mensen echt belangrijk vinden en nodig hebben’, aldus Van Besien. Het gaat om ‘een werkbare job met een deftig loon, een leefbaar pensioen, betaalbare energie en gezondheidszorgen, een gezonde leefomgeving, vrije tijd om door te brengen met vrienden en familie, een plekje groene ruimte’. De voorzitter maakt zich sterk dat de inwoners dagelijks het verschil merken op de plaatsen waar zijn partij in het bestuur zit.

‘Moegeregeerd’

Volgens Van Besien zijn de Vlaamse en federale regering moegeregeerd en slepen ze zich naar de verkiezingen van volgend jaar. ‘Het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden raakt niet opgelost, het blijft wachten op een nieuw energiebeleid en de Vlaamse regering blijft verzanden in dossiers als Oosterweel en de Brusselse ring’, somde de Groen-voorzitter op. ‘Het enige waar ze nog in slagen, is een schaamteloze trein van politieke benoemingen op de sporen zetten’, luidde het. ‘In naam van de geloofwaardigheid van de politiek: stop daar onmiddellijk mee.’

Voor Van Besien is er nood aan creatieve maatregelen en daadkracht. “Wij hebben die oplossingen en wij hebben de politieke moed om ze ook te realiseren”, sprak de partijvoorzitter. Hij merkte op dat de inkomensongelijkheid in ons land de voorbije twintig jaar met 25 procent is toegenomen. “Daarom willen wij volgend jaar mee in de regering. Om te zorgen dat supervermogens eindelijk eerlijk bijdragen en dat er meer jobs komen omdat de lasten op arbeid dalen”, aldus nog Van Besien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in