Leon Sanchez wint slotetappe, Martin eindlaureaat Baloise Belgium Tour

Luis Leon Sanchez (Blanco PCT) heeft zondag de afsluitende etappe, met start en aankomst in Banneux na 177 kilometer, van de Baloise Belgium Tour gewonnen. De Spanjaard rondde een solo van 40 kilometer af. De Italiaan Francesco Gavazzi werd tweede voor Philippe Gilbert. Andreas Klöden werd vierde en Tony Martin finishte als vijfde. De wereldkampioen tijdrijden volgt hiermee zichzelf op als eindlaureaat van de Baloise Belgium Tour.

Na een onrustig begin vormde zich na 39 kilometer koers een kopgroep met elf renners. Sven Nys, Greg Van Avermaet, Björn Leukemans, Laurens De Vreese, Johnny Hoogerland, Tom Jelte Slagter, Thijs Al, Alexandr Kolobnev, William Clarke, Thomas Rohregger en Marcel Meisen mochten tot maximaal 2:30 op het peloton nemen waarin de mannen van leider Tony Martin het tempo bepaalden.

De kopgroep spatte bij de tweede beklimming van de La Redoute helemaal uit elkaar. Uit de achtergrond snelden renners naar voor, onder wie de Spanjaard Luis Leon Sanchez die op 40 kilometer van de finish zelfs alleen in de aanval trok.

Tijdens de laatste beklimming van La Redoute trok Philippe Gilbert fors door. Hij kreeg wat verderop het gezelschap van Tony Martin, Andreas Klöden en Francesco Gavazzi. Ook Jurgen Roelandts repte zich op 7 kilometer van de eindmeet naar het groepje met Tony Martin maar moest er op de Côte de Banneux terug af. Sanchez kwam niet meer in de problemen en eigende zich de dagzege toe.