Een week nadat een wet die in Frankrijk het homohuwelijk mogelijk maakte van kracht werd, is daartegen zondag in Parijs een protestmars begonnen. De sfeer is gespannen in de Franse hoofdstad. Volgens de organisatoren daagden meer dan een miljoen betogers op.

Er zijn zowat 4.500 politiemensen ingezet. De autoriteiten vreesden voor rellen en had tot 300.000 demonstranten verwacht. Organisatoren hebben het over meer dan een miljoen. De betogers willen intrekking van de wet.

Tot de manifestatie is opgeroepen door organisaties als “La Manif Pour Tous” en het nauw bij katholieke traditionalisten aanleunende instituut Civitas. Aanwezig zijn ook leider Jean-François Copé van de rechtse oppositiepartij UMP, net als verkozenen en kaders van het extreemrechtse Front National.

Er zullen vier stoeten door de Lichtstad trekken en elkaar voor het Hotel ders Invalides ontmoeten.

Montpellier

Het homohuwelijk was een punt in de campagne voor de presidentsverkiezingen van François Hollande, en werd door linkse bewegingen verdedigd onder de slogan ‘huwelijk voor allen’. Een peiling toonde recent aan dat bijna drie kwart van alle Fransen vindt dat de protesten moeten stoppen.

Het eerste homohuwelijk zal woensdag in Montpellier in zuidoost Frankrijk doorgaan. Die eer valt te beurt aan Vincent (40) en Bruno (30).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in