SP.A-voorzitter Bruno Tobback verzet zich tegen een Europese boete omdat het Belgische begrotingswerk niet zou stroken met de afspraken met Europa. Dat bleek zondag tijdens de ledendag van de Vlaamse socialisten in dierenpark Pari Daiza. Hij riep er de Vlaamse coalitiepartners CD&V en vooral N-VA op snel werk te maken van de hervorming van het secundair onderwijs en viel uit naar het pleidooi voor de invoering van zogenaamde ‘mini-jobs’.

Zowat 13.000 SP.A’ers kwamen zondag afgezakt naar Brugelette in de provincie Henegouwen voor de ledendag van hun partij. Tijdens zijn toespraak blikte voorzitter Tobback vooruit naar het oordeel van de Europese Commissie over het Belgische begrotingswerk. Aan het einde van de legislatuur zullen we de begroting fundamenteel gezonder achterlaten en zal de Belgische economie competitiever zijn, beloofde Tobback. ‘Maar onze ambitie is ook dat doel te bereiken zonder de toekomst van jongeren te hypothekeren en de zorgen van ouderen op het spel te zetten. Wie ons daarvoor wil beboeten, is goed gek’, luidde het.

Tobback riep de partners in de Vlaamse regering ook op de hervorming van het secundair onderwijs door te voeren. ‘Uit respect voor ons regeerakkoord, maar vooral voor al die jonge mensen die niet in de Latijnse zitten, maar wiens inzet en talenten we evengoed broodnodig hebben om mee aan onze toekomst te bouwen’. Hij was ook scherp voor het pleidooi voor de invoering van mini-jobs, waar Open Vld zich deze week achter schaarde. ‘Wie denkt dat 450 euro een eerlijk loon is, die moet zelf eens proberen om daarvan zijn kinderen eten en kleren te geven, en vervolgens de huur en een lening te betalen’, aldus Tobback.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in