Politievakbonden oneens over bodycam
Foto: BELGA

Politievakbond Sypol.be pleit naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in de Brusselse Marollen nogmaals voor het invoeren van de bodycam. Dat is een kleine camera die vooral op de pet van de politieman wordt gemonteerd en alles registreert wat er zich tijdens een schermutseling afspeelt. Politievakbond VSOA is niet te vinden voor het idee.

'Door het invoeren en gebruik maken van deze bodycams krijgt men onmiddellijk na een voorval de juiste weergave van wat zich heeft voorgedaan', zegt Ruddy Callewaert van Sypol.be. 'Vele discussies en vraagtekens zullen zichzelf oplossen. Ook zou er veel minder moeten worden geïnvesteerd in uitvoerige en soms langdurige onderzoeken, verhoren, tijd- en kostenrovende wedersamenstellingen en dure aanstelling van wapendeskundigen.'

De bodycam registreert ook de bevelen die de politieman de verdachte mogelijk nog heeft kunnen geven. 'Zeer nuttig is ook dat alles kan worden gevolgd vanuit de controlekamer waardoor er vlugger versterking kan worden aangevoerd.' Volgens Callewaert kunnen door de aankoop van 1.000 bodycams (aankoopprijs vanaf 500 euro) al heel wat - vooral grote zones - worden uitgerust met meerdere bodycams'.

VSOA niet enthousiast

Politievakbond VSOA is echter gekant tegen het invoeren van de bodycam. Dat beklemtoont de vakbond zondag opnieuw naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in de Marollen.

Voor de inzet van een steeds werkende camera zijn een aantal verplichtingen inzake melding en het verkrijgen van toestemming nog niet voldaan, zo verwijst de VSOA naar de wet van 2007 op de bewakingscamera’s. De vakbond uit ook de vrees dat sommige politiechefs de finaliteit van de camera uit het oog zullen verliezen en beelden zullen aanwenden in administratieve procedures of tuchtprocedures.

Ook camera’s die enkel gebruikt worden in het kader van gewelddaden stuiten bij de VSOA op bezwaren. “Stellen dat de kwaliteit van de processen-verbaal erop vooruit zal gaan, en dat er geen discussie meer zal zijn over de interventie van agenten, geeft blijk van weinig vertrouwen in zijn ondergeschikten”, stelt de vakbond in een persmededeling.

De VSOA stelt ook dat op die manier het initiële geweld van de dader niet geregistreerd zou worden en enkel de reactie van de politieman gefilmd zal worden. De vakbond pleit dan ook voor een meer kordate aanpak van geweld tegen politiemensen en van valse klachten.

Parket opent gerechtelijk onderzoek

Het parket van Brussel heeft ondertussen een gerechtelijk onderzoek geopend naar de schietpartij. Meer details over de omstandigheden wil het parket zondag nog niet vrijgeven.

De man werd zaterdag neergeschoten toen hij een toeriste probeerde te beroven met een mes. Hij bedreigde ook de politie met zijn wapen. Na een eerste waarschuwingsschot van de politie bleef de dader op de agenten toestappen met zijn mes.

Een agent was genoodzaakt hem neer te schieten en raakte hem in de borstkas. De man kreeg eerste hulp toegediend maar overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Over de identiteit van de toeriste en de man kan en wil het parket zondag nog steeds niets kwijt. Ook over de afstand van de politie tot de dader en de precieze omstandigheden wordt nog met geen woord gerept.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in