In het historisch centrum van het Zwitserse Bern heeft de politie zaterdagavond traangas moeten inzetten omdat deelnemers van een technoparade voorbij de barricades probeerden te raken die het parlement van de Zwitserse confederatie beschermden.

Tijdens de vorige editie, waarvoor twintigduizend deelnemers opdaagden, slaagden radicale militanten erin om tags aan te brengen op de muren van het parlement.

Extreemlinks

Zaterdagavond kwam de antioproerpolitie oog in oog te staan met tientallen extreemlinkse militanten, gemaskerd en met kap, van de Black Block-beweging. Een politiehelikopter vloog over het gebeuren. Verschillende manifestanten bleven echter ter plaatse en bekogelden het waterkanon en de politie met flessen en vuurwerk. Een woordvoerder van de politie weigerde te zeggen of er al dan niet militanten werden gearresteerd.

Dans je vrij

De militanten maakten een minderheid uit van de ongeveer zevenduizend deelnemers aan de technoparade ‘Tanz dich frei’ (Dans je vrij), zei een woordvoerder van de politie. Het anonieme collectief dat de manifestatie via het sociale netwerk Facebook had georganiseerd, riep gewelddadige elementen op niet deel te nemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in