In de arme wijken van Stockholm met veel immigranten zijn in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw auto’s in brand gestoken en politieagenten bekogeld door jongeren. Dat zegt de Zweedse politie.

De nachtelijke incidenten, die precies een week geleden begonnen, lijken wel in intensiteit af te nemen, zegt de politie. 'Op verschillende plaatsen zijn er auto’s in brand gestoken, maar niet zoveel als de voorbije dagen', zei de woordvoerder van de politie, Lars Bystroem, op de Zweedse radio.

Geen gewonden, geen arrestanten

Jongeren bekogelden een politiepatrouille in Vaarberg, in het zuiden van de hoofdstad, maar geen enkele politieagent raakte daarbij gewond. Er werd ook niemand gearresteerd. In een andere buitenwijk, in Jordbro, gooiden verschillende personen met stenen naar agenten toen die iemand arresteerden. De agenten moesten traangas gebruiken om te ontkomen.

De avond tevoren verspreidden de rellen zich naar kleinere steden, maar zaterdagnacht werd geen enkel incident buiten de hoofdstad gesignaleerd.

Versterking

Vrijdag arriveerde politieversterking uit de tweede en derde stad van het land, Göteborg en Malmö, die ervaring hebben met dit soort rellen. Ook patrouilleerden ouders uit de buitenwijken en vrijwilligers van plaatselijke organisaties om geweld te ontraden en de kalmte te herstellen. Volgens de politie hielpen de twee maatregelen om de intensiteit van de incidenten te doen afnemen.

Integratie van immigranten

Ten gevolge van het geweld laaide in Zweden het debat op over de integratie van immigranten. Zij maken ongeveer 15 procent uit van de bevolking, wonen vooral in de arme wijken van de grootsteden en zijn vaker werkloos dan de rest van bevolking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in