Zopas ingehuldigd geografisch centrum van Wallonië ligt misschien al op andere plaats
Foto: BELGA

Het geografische centrum van Wallonië, dat zaterdagmiddag in het Naamse Spontin ingehuldigd werd, zou licht kunnen verschuiven als het vandaag opnieuw berekend wordt. Dat zegt Philippe Lambot, directeur geodesie van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI).

Het huidige geografische centrum werd in 2009 berekend op basis van de Lambert 1972-projectie van België, waarna het tien jaar duurde voor het project vaste vorm kreeg. Maar intussen bestaat er al een nieuwe projectie van België, de Lambert 2008.

'Het is een onderwerp dat regelmatig opduikt in de actualiteit met een discussie over exacte ligging van dit of dat punt', zegt Ingrid Vanden Berghe, gedelegeerd bestuurder van de NGI. 'In feite is het de berekeningswijze die bepaalt waar het centrum ligt. De berekening van het centrum van een oppervlakte is niet moeilijk. Wat moeilijk is, is de berekening van de oppervlakte.'

Verschillen

Verschillende gebieden zijn de ene keer wel, de andere keer niet inbegrepen in het Belgische grondgebied. Baarle-Nassau bijvoorbeeld, de gemeente ten noordoosten van Antwerpen, de gebieden naast de haven van Zeebrugge of de spoorwegstrook tussen Wallonië en Duitsland. 'Er kan ook een verschil zijn als we de grenslijn gebruiken, zoals we doen in het NGI, op een schaal van 1/10.000ste, of als we de optelsom maken van ieder kadastraal perceel.'

De berekening wordt uitgevoerd door software, een geografisch informaticasysteem, op enkele minuten tijd. Via een professionele GPS leggen we het centrum vervolgens concreet vast, zegt Lambot.

Waals-Brabant

Het geografische centrum van België bevindt zich overigens in Nil-Saint-Vincent in Waals-Brabant. Het middelpunt van Vlaanderen ligt dan weer in het Oost-Vlaamse Opdorp, althans volgens de berekeningen van studenten van de faculteit Toegepaste Wetenschappen aan de KU Leuven in 1999.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in