Koning Boudewijnstadion wordt afgebroken
Foto: BELGA

Het Koning Boudewijnstadion op de Heizel verdwijnt en ruimt baan voor nieuwe woningen. Er komt wel een nieuw stadion op de huidige Parking C.

Dat heeft het Brussels Gewest beslist tijdens een tweedaags regeringsseminarie. De beslissing kadert in het Neo-project, dat de 68 hectare van het Heizelplateau grondig zal herorganiseren.

Het Nederlands architectenbureau KCAP leverde anderhalf jaar geleden twee versies van zijn masterplan af: één met en één zonder Koning Boudewijnstadion. Er werd toen nog rekening mee gehouden dat het stadion in een ander stadsdeel zou ingeplant worden.

Het huidige stadion wordt afgebroken. Er komt echter een nieuw stadion op het Heizel, meer bepaald op Parking C. Het wordt een stadion met een capaciteit tussen 40.000 en 60.000 plaatsen.

De nieuwbouw kadert in de kandidatuur van Brussel voor het voetbalkampioenschap Euro 2020. Dat wordt een pan-Europese editie. De Uefa overweegt het tornooi over een dozijn landen te verspreiden. Brussel wil zich kandidaat stellen voor de openingswedstrijd en de finales.

De stad Brussel heeft al positief gereageerd op de beslissing van het Brussels Gewest. Parking C is eigendom van de stad Brussel, maar ligt op het grondgebied Vlaanderen. Vlaanderen moet dus de bouwvergunning afleveren. Het Gewest start overleg met de andere stakeholders, zoals het Vlaams Gewest en de Koninklijke Voetbalbond.

Het Neo-project (zonder stadion) is begroot op 335 miljoen euro. De stad Brussel en het Brussels Gewest zullen hiervan elk de helft dragen. In de zone rond het huidige stadion komt een congrescentrum (3.500 plaatsen), een concertzaal (15.000 plaatsen), commerciële ruimte, ontspanning en hotels.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig