1.300 gezinnen zonder water in Sint-Martens-Latem
Foto: fvv

In het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem zitten 1.300 gezinnen sinds zaterdagmiddag zonder water. Dat komt nadat watermaatschappij TMVW afwijkende waarden vaststelde bij metingen. Wanneer de problemen helemaal opgelost zullen zijn is nog niet bekend.

De bewoners van de getroffen straten mogen niet meer drinken van het leidingwater of het gebruiken om eten te bereiden. Alle gezinnen worden persoonlijk verwittigd, wie niet thuis is krijgt een briefje in de bus. Bewoners kunnen zondag (van 8 tot 20 uur) water afhalen aan de Sporthal aan de Hoge Heirweg.

Regenwater in leidingwater

‘Zaterdagochtend is er geurhinder vastgesteld in het leidingwater’, verduidelijkt burgemeester Agnes Lannoo. ‘We vermoeden dat er regenwater in het water is terecht gekomen’.

‘Omdat er duidelijke afwijkingen zijn in de metingen willen we geen risico nemen’, zegt Bruno Pessendorfer van TMVW. ‘Hoelang de problemen nog zullen duren is niet duidelijk.’

Geen klachten bij huisartsen en spoeddiensten

Na de lichte bacteriële besmetting zijn er nog geen gerelateerde ziektemeldingen geweest bij de huisartsen van wacht en de spoeddiensten van de ziekenhuizen. Dat meldt het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem. 'De exacte plaats waar het regenwater in het leidingwater infiltreert, is wel nog niet gelokaliseerd', zegt burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele.

'Het gaat om een heel lichte besmetting, maar we nemen geen risico’s. Had de besmetting ernstiger geweest, dan hadden we de watertoevoer wel afgesloten. We moeten teruggaan naar een 0-niveau alvorens we alles vrijgegeven. Voorlopig kan er geen leidingwater gebruikt worden voor menselijke consumptie tot dinsdagavond, maar er worden continu stalen genomen en onderzocht', zegt de burgemeester.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in