Peeters loopt lengte uit op de Wever
1. Kris Peeters vergroot zijn voorsprong op Bart De Wever als populairste politicus. 54% van de Vlamingen kan zich voorstellen op hem te stemmen. Foto: belga
Aan de top van de lijst met populairste politici vergroot minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn voorsprong op N-VA-voorzitter Bart De Wever. De Wever verliest niet aan populariteit, Peeters wint.

Terwijl in een vorige peiling het verschil tussen Peeters en De Wever nog verwaarloosbaar was, loopt Peeters nu met een score van 54% uit op de 47% van De Wever. Een groter deel van de ondervraagde Vlamingen kan zich dus eerder voorstellen op Peeters te stemmen dan op De Wever. Peeters dankt die uitslag aan een heel brede populariteit. Kiezers van alle partijen kunnen zich voorstellen op de minister-president te stemmen.
 
Johan Vande Lanotte (SP.A) vervolledigt de top-drie. Al is het een nipte derde plaats. Twee stille werkers, Maggie De Block (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V), zitten hem op de hielen. Een andere grote stijger in de top-tien is voor Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A): van 24% naar 32%. Hoewel ze vaak onder vuur ligt, blijft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) prominent in beeld.

Premier Elio Di Rupo (PS) is de eerste Franstalige politicus die in deze peiling opgenomen wordt en zijn debuut is meteen een succes. Hij komt binnen op plaats acht. Opmerkelijk is dat onze premier bij de gemiddelde CD&V-kiezer populairder is dan Koen Geens en Pieter De Crem. Veel CD&V-kiezers geven ook aan liever op Di Rupo te willen stemmen - mocht dat mogelijk zijn - dan op Bart De Wever.

Behalve Bart De Wever is SP.A’er Bruno Tobback (9) de enige partijvoorzitter die zich handhaaft bij de eerste tien. Wouter Beke (CD&V) wordt naar achteren geduwd en zakt van plaats zes naar twaalf. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten rukt op naar de negentiende plaats, maar van een echt Rutten-effect is nog geen sprake. Wouter Van Besien (Groen) wint een tikje aan populariteit. Onderaan de rangschikking vinden we Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Ben Weyts (N-VA). De gedoodverfde opvolger van Bart De Wever aan de top van de partij, bengelt helemaal onderaan de lijst, net als bij de vorige peiling.

CD&V moet de meeste stemmen halen bij de Vlaamse ministers, nu Steven Vanackere na zijn ontslag als ministers van Financiën nipt uit de top tien valt. Toch blijkt hij met zijn elfde plaats politiek nog niet uitgeteld. Zijn vervanger Koen Geens, nog maar drie maanden op post, schuift binnen op plaats 22. Pieter De Crem volgde Vanackere op als vice-minister, maar zijn populariteit steeg niet mee met zijn functie. Slechts 16% van de ondervraagden zou op hem stemmen.

Open VLD verovert vooral stemmen met topvrouwen De Block en Turtelboom. Zij hebben bovendien ook veel fans bij SP.A, N-VA en CD&V.

Bij N-VA blijft Bart De Wever zweven op eenzame hoogte. N-VA-kiezers zouden zelfs eerder stemmen voor Kris Peeters, Maggie De Block en Johan Vande Lanotte, dan voor partijgenoten Jan Jambon, Philippe Muyters en Ben Weyts.

SP.A lanceerde twee nieuwe namen in de federale regering, Monica De Coninck en John Crombez, die nu allebei een grote sprong maken. Ze vestigen zich echter nog niet bij het kransje toppers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in