Energie-eilanden voor kust stap dichterbij
Foto: BELGA

Mogelijk komen er twee energie-eilanden voor de Belgische kust ter hoogte van Zeebrugge en Blankenberge-De Haan. De ministerraad heeft het ontwerp van het ruimtelijk plan goedgekeurd.

De ministerraad heeft vrijdag het ontwerp van het Maritiem Ruimtelijk Plan van minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) goedgekeurd, waarin onder meer de afbakening van twee zones voor energie-eilanden is voorzien.

Vande Lanotte hoopt dat de eilanden tegen 2016 operationeel zijn. ‘We voorzien twee plaatsen na overleg met het Vlaams Gewest om zo’n energieatol mogelijk te maken’, zegt hij op Radio 1. ‘Dat betekent dat privé-investeerders zich moeten aanmelden, zonder dat er steun van de overheid is.’

De Belgische energie-eilanden moeten er vooral komen om de elektriciteitsproductie van de windenergieparken zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Volgens de minister bestaat er heel wat interesse uit privéhoek.

Voorts werden onder meer maatregelen uitgewerkt om de bodemverstoring te verminderen. Daarover is nog overleg nodig met de visserijsector en de Vlaamse regering. In het pakket wordt voorzien in een uitbreiding van de zone voor kleinschalige visserij van 3 tot 4,5 mijl.

Nu volgt nog een openbare consultatie van bedrijven, overheden en particulieren. Er komt voorts een openbare overlegvergadering op 9 juli. Daarnaast wacht de minister ook nog het milieu-effectenrapport voor op zee. Volgens de minister kan het Maritiem Ruimtelijk Plan al in het najaar definitief goedgekeurd worden door de ministerraad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in