Karzai stopt in 2014 met politiek
Foto: REUTERS

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft woensdag gezegd dat hij “vermoeid” is en zich op het einde van zijn huidige termijn wil terugtrekken uit de politiek.

In april 2014 worden in Afghanistan opnieuw verkiezingen gehouden. Karzai is al president sinds 2001, toen de taliban door de Amerikaanse invasie van de macht verdreven werden. Gevraagd naar zijn deelname aan de verkiezingen van volgend jaar, antwoordde de 55-jarige president: “Waarom zou ik mijn nalatenschap verpesten door aan de macht te blijven? Onder geen beding kan ik na 2014 nog president blijven. En ik zal niet toelaten dat het gebeurt”, aldus Karzai tegenover journalisten tijdens zijn tweedaags bezoek aan de Indiase hoofdstad New Delhi.

De grondwet laat ook niet toe dat hij voor een derde termijn zou gaan, maar tegenstanders hebben hem er al van beschuldigd zijn presidentschap te willen verlengen.

Tijdens zijn ontmoeting met de pers in New Delhi noemde hij de terugtrekking van de Navo-troepen, ook in 2014, “goed voor de Afghanen. We geloven dat het land stabieler zal worden na hun vertrek. We geloven dat er meer vrede zal zijn.”

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig