Het spookleger dat Hitler misleidde
Een soldaat van het Ghost Army naast een opblaasbare M4-tank.

Een van de best bewaarde geheimen van de Tweede Wereldoorlog is het verhaal van de Amerikaanse 23ste divisie. Dit spookleger bestond uit kunstenaars van allerlei slag en had als doel de vijand op het verkeerde been te zetten.

Kort na de geallieerde invasie in Normandië in 1944 belandden twee Fransen toevallig op de terreinen van de 23ste divisie van het Amerikaanse leger. Daar zagen ze vier Amerikaanse soldaten een Sherman-tank optillen en ergens anders neerpoten.

Die speciale divisie bestond uiteraard niet uit GI’s met bovenmenselijke krachten, maar uit kunstenaars, illustratoren, radiomensen en geluidsspecialisten. Met opblaasbaar legermateriaal en gigantische speakers konden deze 1.100 soldaten zich voordoen als een divisie die vele malen groter was. Dit Ghost Army heeft op deze manier de vijand vele malen op een verkeerd been weten te zetten. Er is een documentaire in de maak over ‘The Ghost Army’. Smithsonian.com licht een tipje van de sluier en spreekt met documentairemakers en andere betrokkenen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig