Sporteconoom: ‘Verhuizing naar Antwerpen gedoemd te mislukken’
Foto: BELGA

Een mogelijke verhuizing van voetbalclub Zulte Waregem naar het Kiel in Beerschot is volgens sporteconoom Trudo Dejonghe van KU Leuven/Thomas More gedoemd om te mislukken. “In de VS gebeurt het wel vaker dat een sportclub nieuwe markten verkent, maar bij ons druist dit in tegen alles waar voetbal voor staat: de binding van mensen met hun woonplaats versterken. Noch in Waregem, noch in Antwerpen zullen de fans dit slikken.”

“In de VS is sport vaak puur entertainment: men mikt op zoveel mogelijk kijkers en het moet zoveel mogelijk opbrengen”, zegt Dejonghe. “Vandaar de transplantatie van clubs om nieuwe markten aan te boren. Maar in Antwerpen is er geen vrije markt. Je hebt er de oude (slapende) reus FC Antwerp en Beerschot, wat op zich al een ‘brand’is.”

Voetbalclubs ontstonden op het einde van de 19de eeuw om de binding van mensen met hun grond, hun regio te versterken. Mensen migreerden van het platteland naar de steden, en ze hadden nood aan een nieuwe identiteit. Die groeide rond een vereniging of een fabriek. En het bindmiddel werd een voetbalploeg. “Denk aan het Londense Arsenal dat groeide rond een wapenfabriek met als bijnaam voor de spelers ‘the gunners’ (de schutters), West Ham ontstond uit een staalfabriek en Aston Villa had zijn wortels in een kerk, een religieuze inbedding dus. Ook bij ons was dat het geval: tegenover het katholieke Cercle ontstond het liberale Club Brugge, tegenover het katholieke KV Mechelen stond het atheïstische Racing Mechelen.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in