Exmar strikt VS-ambassadeur Howard Gutman

Het Belgische gastankerbedrijf Exmar gaat de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman binnenkort aanstellen als bestuurder. Dat schrijft zakenkrant De Tijd op zijn website en wordt bevestigd bij het bedrijf.

Het gastankerbedrijf zegt te hebben gekozen voor Gutman vanwege zijn contacten in de VS en ‘de ontwikkeling van schaliegas in dat land’. Pas later dit jaar kan hij bij het bedrijf aan de slag. Pas als Gutman niet langer ambassadeur is in België kan hij een bestuursfunctie opnemen. Nu is dat nog onverenigbaar.

De aankondiging kwam als een verrassing, want stond niet geagendeerd op de algemene vergadering. CEO Nicolas Saverys deelde de plannen mee, ‘met de bedoeling de aandeelhouders te informeren’. De benoeming zou gebeuren via een coöptatie door de raad van bestuur van Exmar.

De VS keurden vorige week een grotere export van gas naar het buitenland goed. Als gastankerrederij hoopt Exmar daar een graantje mee te pikken. ‘Zijn hulp zou ons door de verschillende kantoren en wandelgangen van het Witte Huis kunnen leiden’, citeert De Tijd CEO Nicolas Saverys op de algemene vergadering.