Oorzaak busramp in Sierre blijft onduidelijk
Archiefbeeld Foto: BELGA
Het Zwitserse gerecht sluit zo goed als zeker uit dat de busramp in het Zwitserse Sierre veroorzaakt is door een hartfalen en/of zelfmoord van de buschauffeur. Wellicht moet de oorzaak dan wel gezocht worden bij een onoplettendheid of een flauwte bij de chauffeur. Dat stelt de procureur van het Zwitserse kanton Wallis, Olivier Elsig, in een persbericht.

Vandaag hoopten de familieleden van de 28 dodelijke slachtoffers van de schoolbusramp in Sierre eindelijk een antwoord te krijgen op de vraag naar de oorzaak van het busongeval van 13 maart vorig jaar. 

Gisteren is de Zwitserse procureur Olivier Elsig naar ons land afgereisd om deze ochtend persoonlijk de resultaten van zijn afgerond onderzoek toe te lichten in een informele ontmoeting met alle ouders. 

Medische rapporten

Elsig heeft de families op de hoogte gebracht van de resultaten van de laatste expertises die nog moesten uitgevoerd worden. Het ging om twee medische expertiserapporten, naar een mogelijk hartfalen en het gebruik van antidepressiva door de chauffeur.

Bij de autopsie van de 34-jarige chauffeur was een coronaire pathologie ontdekt in de linkerkransslagader. Volgens de medische expert zou die een malaise kunnen veroorzaken hebben die aan de basis kan liggen van het verlies van controle over het voertuig, maar is er geen enkel concreet element dat toelaat om die link met zekerheid te leggen.

Daarnaast was gebleken dat de buschauffeur al twee jaar milde antidepressiva nam. Gezien de duur van de behandeling, die bovendien werd afgebouwd, en de leeftijd van de chauffeur is het weinig waarschijnlijk dat die medicatie een impulsieve zelfmoordpoging zou veroorzaakt hebben of de rijvaardigheid van de chauffeur zou aangetast hebben, aldus nog de experts.

Onderzoek afsluiten

Het Zwitserse gerecht gaat er dan ook van uit dat een onoplettendheid en/of een malaise van de chauffeur de belangrijkste mogelijke oorzaken van het ongeval blijven. Omdat die oorzaken uitsluitend betrekking hebben op de chauffeur, wordt voorgesteld om het onderzoek af te sluiten.

De slachtoffers kunnen nu nog altijd opmerkingen formuleren of bijkomende onderzoeksdaden vragen, maar het ziet er naar uit dat de vraag naar de exacte oorzaak van het busongeval altijd onbeantwoord zal blijven.

Het busongeval in een tunnel in het Zwitserse Sierre kostte het leven aan 28 mensen, onder wie 22 schoolkinderen uit Lommel en Heverlee op terugweg van sneeuwklas.