Goede macro-economische cijfers uit de VS hebben de Brusselse beurs toch nog een positief weekslot bezorgd.

De Bel20-beursindex won 0,18 procent bij een slotnotering van 2.732,29 punten. ThromboGenics en D'Ieteren lieten dit echter aan zich voorbijgaan. Zij gingen respectievelijk 7,56 procent en 4,97 procent lager.

In de VS steeg de index van de leidende indicatoren, die de evolutie van de economie voorspelt, in april sterker dan verwacht. Bovendien leert een peiling van de Universiteit van Michigan dat het consumentenvertrouwen er nu op zijn hoogste peil in bijna zes jaar staat.

Op de Brusselse beurs profiteerde onder meer Bekaert daarvan. De industriële groep zag zijn koers 1,78 procent aandikken tot 22,01 euro. Al kon ook de toename van de Europese autoverkoop met 1,7 procent - de eerste positieve evolutie in twintig maanden - een handje helpen. Bekaert maakt immers de staalkoord die de autobanden versterkt.

ThromboGenics haakte niet in op deze positieve evolutie. Het biotechbedrijf meldde donderdagavond weliswaar dat het dit jaar in de VS al voor 10,2 miljoen dollar van zijn middel tegen oogziekten Jetrea verkocht. Toch focusten de beleggers op een ander gegeven. Het bedrijf onderzoekt namelijk of het medicijn ook efficiënt is tegen de ouderdomsgerelateerde degeneratie, maar de eerste resultaten overtuigen niet. ThromboGenics zet zijn onderzoek wel voort. Het aandeel verloor 7,56 procent bij een slotkoers van 34,35 euro.

Ook D'Ieteren had een slechte dag. Het aandeel ging 4,97 procent lager om te eindigen op een slotkoers van 34,50 euro. De auto-invoerder zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 5,5 procent zakken. Tegelijk kondigde het aan dat topman Jean-Pierre Bizet op 1 augustus wordt vervangen door gewezen Dexia-topman Axel Miller. Maar dat kon de beleggers allerminst overtuigen. (belga)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig