De Europese beurzen resideerden donderdag rond het nulpunt. De Bel20 zag het dagverlies beperkt tot 0,04% tot een slot 2727,51 punten, met dank aan KBC dat over het eerste kwartaal van 2013 veel beter presteerde dan verwacht.

De financiële groep KBC zag zijn koers vandaag 3,86% stijgen tot 32,54 euro. Daarmee werd het bankconcern beloond voor de goede resultaten gedurende het eerste kwartaal. KBC had de voorbije dagen en weken de wind al in de zeilen. Toch vonden de beleggers een extra beloning op zijn plaats.

De bankverzekeraar boekte van begin januari tot eind maart immers een nettowinst van 520 miljoen euro. In dezelfde periode van 2012 bleef de wijzer nog staan op 380 miljoen euro. Het concern gaat bovendien nog voor de zomer voor 1,17 miljard euro terugbetalen van de staatssteun die het tijdens de financiële crisis van de Vlaamse overheid kreeg.

Ook retailer Delhaize kwam sterk voor de dag. Het aandeel van de distributeur verdapperde 2,06% om af te tikken op een slotkoers van 49,52 euro. Het bedrijf is op zoek naar een nieuwe topman, nu de huidige algemeen directeur Pierre-Olivier Beckers heeft aangekondigd later dit jaar het roer over te geven.

Brede markt

Op de brede markt werd het beeldtechnologiebedrijf EVS 4,95% meer waard bij een slotkoers van 56 euro. De nettowinst van 10 miljoen euro over het eerste kwartaal van 2013 overtrof de verwachtingen.

Minder goed verging het ThromboGenics. Het biotechbedrijf verloor 1,43% om uit te komen op een slotkoers van 37,16 euro. De onderneming maakte eveneens resultaten over het eerste kwartaal bekend, maar de publicatie kwam pas na de beurssluiting. Voor een reactie van de beleggers is het afwachten tot morgen.

Ook Umicore kende een mindere dag. De materialengroep moest 1,61% achteruit bij een slotkoers van 35,71 euro. Er zijn opvallend veel shortposities ingenomen in grondstoffen. Dit betekent dat grote investeerders winst willen halen uit een verwachte daling van de prijzen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig