Vlaams Parlement brengt hulde aan ‘Flandrien van de politiek’
Vlaams Parlement Foto: rr

In het Vlaams Parlement is woensdag een minuut stilte gehouden voor de overleden André Denys. In zijn rouwhulde omschreef parlementsvoorzitter Jan Peumans Denys als ‘de Flandrien van de politiek’ en noemde hij hem een volksvoelend politicus, een sterk debater en een ‘warm en aangenaam mens’.

De maandag overleden eregouverneur Denys zetelde 23 jaar in het Vlaams Parlement, waarvan 14 jaar als fractieleider voor de PVV en VLD. Parlementsvoorzitter Peumans blikte terug op de rijkgevulde parlementaire carrière van Denys en loofde vooral diens kwaliteiten als ‘generalist’ en debater.

‘Als geen ander kon hij het debat aantrekken. Zijn woordenvloed was niet te stuiten en beginselvast als hij was, meende hij wat hij zei, in de oppositie zowel als in de meerderheid’, aldus Peumans.

Volgens Peumans groeide Denys door zijn ‘werkkracht en doorzettingsvermogen’ uit tot één van de meest gewaardeerde parlementsleden. ‘Als mens en politicus genoot hij waardering over de partijgrenzen heen’, aldus Peumans.

Peumans noemt het jammer dat hij Denys zelf niet lang als parlementslid heeft kunnen meemaken. Peumans belandde namelijk zelf in 2004 in het parlement, net het jaar waarin Denys gouverneur van Oost-Vlaanderen werd.

‘Ik vind het spijtig dat ik hem in het Vlaams Parlement niet langer heb meegemaakt. André Denys was een politicus naar mijn hart, een enthousiast en inspirerend man met respect voor anderen. Een hele warme en aangename mens. Hij was ook een provinciegouverneur zoals we er te weinig hebben. Iemand die te midden van de mensen stond, die luisterde naar de mening van anderen en troost bood waar nodig’, besloot Peumans.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in