Groene  bel-etage
De houten parketvloer werd gerecupereerd en geeft een warme toets aan het geheel.

Toen Pieter Van Dessel een praktijkruimte voor osteopathie in zijn woning wilde integreren was het tijd om uit te breiden. Echtgenote en interieurarchitecte Esti Janssens zette haar tanden in het project en nam het nét iets grondiger aan dan eerst gepland.

Emilie Lachaert

foto’s Yvan De Saedeleer

Nieuwbouw?

Toen kinesist Pieter Van Dessel in 2010 het plan opperde om een praktijkruimte in te richten in hun woning, gingen hij en zijn vrouw Esti Janssens in eerste instantie op zoek naar een geschikte bouwgrond voor een nieuwbouwproject. Het huis uit de jaren zeventig waar ze al enkele jaren woonden, was immers te klein. ‘Maar al gauw bleek dat we geen beter perceel vonden dan dat waar ons huis op stond’, zegt Esti. ‘We wonen er graag en houden ontzettend van de indeling als bel-etagewoning. We genieten van een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Omdat we op de eerste verdieping leven, hebben we geen zicht op de straat en de huizen van de buren, maar enkel op bos en weiden met paarden.’

Optimale oriëntatie

Het plan voor een nieuwbouw werd afgevoerd en de bestaande woning werd onder de loep genomen om er op een natuurlijke manier een aanbouw aan te breien. ‘Dat betekende de start van vele ontwerptekeningen’, zegt Esti. ‘Vooral oriëntatie en lichtinval vonden we belangrijk.’

Er werd grondig nagedacht over de best mogelijke indeling en oriëntatie van elke ruimte en ook de plaatsing van de ramen werd secuur uitgetekend. Het resultaat is een weldoordacht geheel: een zitkamer met tv aan de noordzijde om zonlicht op het scherm te vermijden, in de leefruimte een grote glazen hoek naar het zuiden en westen, met een dakoversteek van 70 cm als buffer tijdens warme zomerdagen.

Ecologisch verantwoord

Wat oorspronkelijk een aanbouw moest worden, werd uiteindelijk een totaalaanpak van de woning. Bedoeling was om door de grondige vernieuwing een ecologisch verantwoorde woning te creëren, met de nadruk op duurzaamheid. Daarom kozen ze voor vloerverwarming, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, zonnepannelen, regenwaterrecuperatie en led-verlichting.

‘Het oude gedeelte hebben we uitgekleed tot op de ruwbouw. Alleen drie buitenmuren, enkele dragende binnenmuren en drie vloerplaten zijn behouden. Achtergevel, dak, chape en pleisterwerken werden verwijderd. Alle nutsvoorzieningen en schrijnwerk zijn vernieuwd. De volledige woning kreeg een plat dak. Door het nieuwe buitenschrijnwerk en dak lopen het oude en nieuwe gedeelte harmonieus in elkaar over.’

Harmonie

Ook de materiaalkeuze, het kleurgebruik en de eenduidige stijl versterken de harmonie en het gevoel van rust. ‘We hebben bewust gekozen voor maar twee verschillende vloeren: gepolierde betonvloer en samengesteld parket. Op het dakterras liggen grote betontegels, zodat het materiaal van de binnenvloer ook buiten doorloopt. De materialen van de keuken komen terug in de badkamer.’

Door met zwart en wit te werken als basiskleuren, krijgt het interieur een strakke uitstraling. ‘We hebben dat strakke getemperd door natuurlijke materialen te gebruiken die het geheel een warme toets geven. We recupereerden bijvoorbeeld de oude parketvloer en brachten speelse kleuraccenten toe met accessoires. Als de basis sober en tijdloos is, kan je het interieur later makkelijk aanpassen aan de wensen en smaak van het moment’, besluit Esti.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig