Vogels niet te spreken over voorstel Vandeurzen
Mieke Vogels Foto: WDK

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) is niet te spreken over de plannen van de Vlaamse regering rond de gehandicaptenzorg en het voorstel om een basisuitkering te voorzien voor alle personen met een handicap.

“Dit is pure verkiezingsretoriek. Dit voorstel is niet overlegd met de sector, noch afgetoetst op zijn haalbaarheid”, aldus Vogels. Volgens haaris het voorstel ook financieel “onrealistisch”. “Men maakt mensen blij met een dode mus”, klinkt het.

“Gehandicapten hebben in de eerste plaats nood aan een structurele en professionele omkadering, sociaal contact en zinvolle bezigheden,” aldus Vogels. “Hen wat geld toestoppen om er vervolgens de handen van af te trekken, is simpelweg asociaal”.

Vandeurzen legt volgens Vogels een te grote nadruk op het netwerk van de gehandicapten. “Heel wat mensen met een handicap kunnen inderdaad terugvallen op zo’n netwerk. Maar veel familieleden, vrienden, kennissen,... zijn enkel bereid om zorg te verlenen als ze weten dat ze in nood ook effectief kunnen terugvallen op professionele ondersteuning vanuit de overheid. Die garantie krijgen ze helemaal niet met dit voorstel”, aldus Vogels.

Vogels stelt zich ook vragen bij het budgettaire plaatje. “Er is geen budget om zonder onderscheid eenzelfde uitkering aan iedere gehandicapte te geven. Dit voorstel betekent niets anders dan mensen blij maken met een dode mus. Het is onrealistisch”, aldus Vogels. Iedereen over dezelfde kam scheren helpt volgens Vogels niemand vooruit en is een voorbeeld van “slecht besteed belastinggeld”.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig