Bart Tommelein: ‘Wauters vs Waes rijmt niet met beheersovereenkomst VRT’
Senator Bart Tommelein (Open VLD) Foto: Photo News

Na de discussie in de Commissie Media over ‘Wauters vs Waes’ stelt senator Bart Tommelein (Open VLD) zich vragen bij de scheidingslijn tussen de publieke en de private omroep. De verbolgen reactie van andere omroepen is ‘niet verwonderlijk’.

‘De indruk wordt gewekt dat het heel onschuldig is’, klinkt het woensdag in een persbericht na een discussie over de nooit geziene samenwerking tussen VTM en VRT, ‘maar dit lijkt moeilijk te geloven’. Tommelein vermoedt een strategische zet tegen SBS, het omroepbedrijf achter onder meer VIER, omdat de VRT ‘not amused [was] dat Woestijnvis met eigen televisiezenders begon’.

Volgens Tommelein mag de VRT niet samenwerken met private mediaspelers, behalve als deze ‘maatschappij- en sectorversterkend werkt’, zo stelt de beheersovereenkomst. ‘Maar het is maar de vraag hoe sectorversterkend deze plannen zijn. Samen met private spelers bereiden de omroepen zich voor op nieuwe technologieën en modern consumentengedrag, maar samen een programma presenteren met de grootste commerciële omroep, waarbij de andere spelers links worden gelaten, rijmt niet met de bepalingen in de beheersovereenkomst.’

De liberaal vindt het bovendien vreemd dat niemand er problemen mee heeft dat een programma dat deels met belastinggeld wordt gefinancierd, straks om de twee afleveringen door reclame zal worden onderbroken. Dat bewijst volgens hem ‘eens te meer dat de scheidingslijn tussen de publieke omroep en de commerciële omroepen steeds vager wordt’ en dat ze dat zelf in de hand werken.

‘We zullen ons dit programma herinneren’

‘Wanneer binnen enkele jaren een nieuwe beheersovereenkomst moet worden opgesteld zal de VRT waarschijnlijk weer schermen met haar eigen publiek profiel dat zo verschilt van het commerciële. Maar we zullen ons dit programma goed herinneren’, voorspelt Tommelein.

De senator roept de VRT op om de private mediamarkt zo weinig mogelijk te verstoren. De VRT is volgens hem reeds zeer dominant in het Vlaamse omroeplandschap. ‘Als er dan nog exclusieve samenwerking met de grootste commerciële speler komt, dan is het niet verwonderlijk dat andere omroepen hier verbolgen op reageren.’ Tommelein raadt de VRT aan goed na te denken vooraleer ze zulke projecten lanceert.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig