REACTIES. 'Zijn hart stond open voor iedereen'
Foto: photo news
De dood van voormalig Oost-Vlaams gouverneur André Denys komt hard aan bij de partij Open VLD. 'Vlaanderen neemt afscheid van een groot en warm man, een gedreven liberaal politicus', condoleert Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

'Groot en warm man'

'Vlaanderen neemt afscheid van een groot en warm man, een gedreven liberaal politicus. André was een inspirerend gouverneur en genoot respect over alle partijgrenzen heen', reageert Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

‘André Denys had de kwaliteit om écht naar mensen te luisteren en was een man van het volk, zeer begaan met wat er leefde in zijn provincie en in de rest van Vlaanderen. Zijn engagement en gedrevenheid waren grenzeloos.’

Rutten noemt André Denys een mooi mens, waarvan ze veel geleerd heeft. ‘We lopen onszelf al te snel voorbij, terwijl we de echt belangrijke dingen – contacten met mensen en familie – soms laten passeren. Dat wilde hij meegeven. Ik denk dat we hem eer betuigen door daarbij stil te staan.’

‘De Flandrien is niet meer, die laatste col werd hem te veel. Vaarwel André, bedankt voor je inspirerende inzet voor onze samenleving en onze partij.’ De liberale voorzitter betuigt haar diepe medeleven aan de familie en vele vrienden van André Denys.

'Compagnon de route'

Ook ex-premier en huidig fractievoorzitter van de liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt reageerde 'met grote droefheid' op het overlijden van Denys. 'Met André verlies ik een vriend en een compagnon de route.'

'Het verruimen en openen van de liberale partij was een project dat ingebed lag in de diepste overtuiging van André. Hij vond dat politiek dichter bij het volk moest staan. Dat was zijn missie. Een missie die hij meer dan wie ook altijd trouw is gebleven. Ik ken niemand die meer waarachtig een echte vertegenwoordiger van het volk is gebleven', aldus Verhofstadt.

'Hij was een uitmuntend gouverneur van de provincie Oost- Vlaanderen, een functie die hij als geen ander bekleedde. Met een hart voor wat er leefde in zijn provincie en een luisterend oor naar de inwoners', gaat hij voort.'

Denys was voor Verhofstadt 'een vriend' en 'een gelijkgestemde'. 'Hij was de enige van wie ik het kon aanvaarden te verliezen bij het wielrennen, onze gezamenlijke passie. Hij was een vechter. Ook in zijn laatste gevecht tegen zijn ziekte.'

'Verbijsterd'

Denys voerde zijn functie met hart en ziel uit, vertelde Lode De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant op het Radio 1-programma De Ochtend. 'We hadden geregeld overleg. Ik heb hem leren kennen als mens met groot enthousiasme. Hij wide dingen goed doen en deed zijn functie van gouverneur ook graag.'

Hij bleef geloven dat hij het tegen de ziekte kon halen, aldus De Witte. 'Met verbijstering hoor ik over zijn overlijden. Ook tijdens zijn zieke jaren bleef hij een ongelooflijke kracht uitstralen.'

'Te vroeg heengegaan'

Sas van Rouveroij, fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement, reageert verslagen op het nieuws van het overlijden van André Denys. 'Hij is ons veel te vroeg ontvallen', zei van Rouveroij in een eerste reactie op het VRT-radioprogramma De Ochtend. 'Zijn levenservaring was groot, maar zijn hart was heel warm en stond open voor iedereen', aldus van Rouveroij.

Volgens van Rouveroij, was Denys 'een flandrien in alle betekenissen van het woord' en 'legde hij zijn ziel in alles wat hij deed'. 'Hij was enorm geliefd in liberale middens', zegt van Rouveroij.

Op de vraag of Denys misschien te zacht was voor de politiek, antwoordde van Rouverij: 'Maar zo zacht was hij niet altijd, hoor. Denk maar aan zijn periode als fractieleider in het Vlaams Parlement. Ik word nu nog vaak herinnerd aan hoe hij de dingen aanpakte. Hij heeft echt een spoor getrokken'.

'Man met gezond verstand'

 André Denys was een zelfstandige, een self-made man, niet iemand die de universitaire diploma's bij elkaar geharkt had", aldus minister van Staat Herman De Croo. "Maar wel iemand die onze Oost-Vlaamse arrondissementen afdweilde, iemand die aan dienstbetoon deed, iemand die kon luisteren, een man van het terrein."

De Croo zegt dat Denys, toen die in 1981 het parlement binnen kwam, zich onmiddellijk op de Vlaamse problemen en bevoegdheden heeft geworpen. "Hij kwam in alle debatten tussen. Het was een man van het gezond verstand."

De Minister van Staat zegt verder dat veel gouverneurs zich aan Denys kunnen spiegelen. "Zelden is een gouverneur zo aanwezig en pragmatisch," klinkt het. "Maar wel altijd objectief, je moest niet bij hem zijn om op voorspraak te rekenen. Het gouverneursambt was hem op het lijf geschreven en een prachtige beloning voor zijn politieke carrière."

Voor de liberale partij was Denys een belangrijke 'adjunct' van Guy Verhofstadt en een aanwezig sociaal liberaal, aldus De Croo. "Hij was bezig met de moeilijkheden van de mensen. Hij was een liberaal zoals ze allemaal moesten zijn: actief aanwezig en sociaal gevoelig maar blijven streven dat mensen die werken, er kunnen komen. Denys was ook een pragmatisch natuurliefhebber, zonder een groen dogmaticus te zien."

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig