Musical van Vlaanderen zit ‘in moeilijke situatie’
Foto: Bart Dewaele
Verschillende medewerkers van Musical van Vlaanderen zijn jaren na de uitvoering nog niet betaald. Dat blijkt uit een dubbelinterview met Hans Bourlon (Studio 100) en Geert Allaert (Musical van Vlaanderen) in De Standaard. Studio 100-topman Bourlon vraagt zich af waar die subsidies gebleven zijn.

De 850.000 euro die Vlaams minister Joke Schauvliege aan Musical van Vlaanderen toekende voor een voorstelling van Assepoester maken Hans Bourlon niet blij. De mede-eigenaar van Studio 100 vindt dat concurrentievervalsing.

Meer nog, hij vraagt zich in een dubbelinterview in onze krant met Geert Allaert van Musical van Vlaanderen af wat de musicalorganisatie met de al haar subsidies doet. ‘Jelle Cleymans is niet betaald voor Fiddler on the roof. Onderaannemer Phlippo moet nog 500.000 euro krijgen voor licht en geluid in producties. (...) Waar is al dat geld naartoe?’

Geert Allaert erkent dat Musical van Vlaanderen in een moeilijke situatie zit. ‘Subsidiegeld dat toegezegd is, staat niet meteen op je bankrekening. (...) Toen duidelijk werd dat we geen structurele subsidie meer gingen krijgen, hebben de banken gezegd dat ze onze lening gingen inhouden. We zitten nu in een transitie waarbij we zelf 2,9 miljoen euro zijn gaan ophalen.’

 

Om zijn punt te maken wijst Allaert op diverse producties die zijn organisatie in het rood afsloot. Enkele jaren geleden is de Music Hall Group daarvoor grondig gereorganiseerd. Het huis heeft onder curatele gestaan, en Geert Allaert kreeg tijdelijk een bestuurder boven zich om de zaak te leiden. Het musical-en evenementenhuis heeft dus al eerder voor heter vuren gestaan en kapitaal moeten bijzoeken om putten uit het verleden te delgen.
Geert Sels
Redacteur Cultuur

 

 

De topman van Musical voor Vlaanderen zegt dat ‘een oplossing nabij is.’ Volgens hem zijn musicals in Vlaanderen niet meer mogelijk zonder overheidsgeld, iets wat Hans Bourlon tegenspreekt. Hij pleit voor een ‘gelijke berechtiging’ voor alle spelers.

 

Het is aan de overheid om binnenkort enkele belangrijke knopen door te hakken. Kan musical rendabel zijn in Vlaanderen? Is er in het Vlaams podiumlandschap een instantie nodig die musical aanlevert en daarvoor subsidies krijgt? En via welke weg moet zo'n organisatie dan gesubsidieerd worden? Eén ding is zeker: via de projectsubsidies is niet voor herhaling vatbaar.
Geert Sels
Redacteur Cultuur

 

 

Uit de krant:

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig